سطح خارجی چشم و قرنیه به دلیل دارا بودن اعصاب حسی قوی، به وارد شدن هر گونه جسم خارجی حساس شده و با ایجاد حس درد در چشم، فرد را به وجود جسم خارجی آگاه می کند
اشک ریزش در کودکان نوعی اختلال چشمی محسوب می شود که به اطرافیان هشدار می دهد، شخص مبتلا به اشک ریزش به منظور معاینه به پزشک معالج مراجعه نماید.
اگر اشک ریزش به صورت ناگهانی اتفاق بیفتد، این امکان وجود دارد که علت اشک ریزش یک دلیل خارجی داشته باشد. مثلا ممکن است یک شی خارجی در چشم باشد و باعث ایجاد جراحات می شود.
دسته بندی دلایل مختلف اشک ریزش در کودکان را می توان به شکل زیر داشت:
انسداد مجرای اشکی در کودکان موجب آزار کودک می شود. این وضع به صورت وجود یک اختلال از بدو تولد نوزاد در قسمت مجرای اشکی بینی نوزاد وجود دارد که بتدریج علائم ظاهری اشک ریزش با ترشح اشک در چشم نوزاد خود را نشان می دهد.
این علائم می تواند به صورت یکطرفه یعنی فقط در یک چشم و یا دو طرفه یعنی در هر دو چشم اتفاق بیفتد.زمانی که مجاری اشکی اتفاق می افتد گاه با عفونت و التهاب و یا بدون التهاب و عفونت همراه است. در این حالت اشک چشم شفاف است و چشم بدون التهاب و قرمزی است.
* ممکن است اشک ریزش در هنگام استفاده از تلویزیون و نقاشی و یا هر کاری که مربوط به چشم باشد اتفاق بیفتد و این اتفاق در زمان های دیگر نیفتد. در آن صورت دلیل اشک ریزش می تواند یک نارسایی در سیستم بینایی مانند عیوب انکساری و یا انحرافات پنهان چشم باشد که کودک سعی در رفع آن عیوب دارد و همین باعث اذیت و آزار چشم کودک می شود.
* گاهی اشک ریزش کودک به دلیل قرار گرفتن در معرض سرما و باد است یعنی اگر در زمان های دیگر کودک دچار مشکلی نباشد و فقط هنگامی که در معرض باد و سوز سرما قرار گیرد دچار اشک ریزش شود می توان این مورد را طبیعی دانست.
* اشک ریزش غیر طبیعی نوعی علامت است و والدین باید نسبت به آن اهمیت دهند و حتما باید این مورد را پیگیری کنند و کودک را نزد پزشک متخصص و یا اپتومتریست ببرند تا بررسی های دقیق تری انجام شود
گاهی اشک ریزش می تواند به دلیل وجود سرماخوردگی باشد که بیانگر مشکلات بینی است و در هنگام سرماخوردگی تشدید می شود و مجرای اشکی را به صورت موقت می بندد.
هنگامی که نوزاد دچار انسداد مجرای اشکی می شود هیچ اقدام خاصی برای باز شدن مجرای اشکی لازم نیست و نباید در هنگام درمان جراحی سونداژ، عجله کرد و باید منتظر شد تا مجرا باز شود. فقط هنگامی که فرد دچار عفونت حاد کیسه اشکی شود سونداژ را زودتر توصیه می کنند.
سونداژ نوعی عمل کاملا ساده و موفقیت آمیز است که در بیمارستان توسط پزشک متخصص چشم انجام شده و کودک تحت بی هوشی عمومی قرار می گیرد.
* انجام سونداژ در حوالی یک سالگی بهترین زمان است و تاخیر در انجام این عمل می تواند شانس موفقیت را کم کند.