ناخنک چشم بیماری است که در اثر عوامل مختلفی از جمله قرار گرفتن در نور خورشید و خشکی چشم ها ایجاد شود. روش های درمان ناخنک می تواند با توجه به وضعیت این بیماری در چشم ها متفاوت بوده و از روش های مختلفی متناسب با صلاحدید پزشک استفاده شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر به معرفی این بیماری و علائم و روش های درمانی آن بپردازیم.
ناخنک چشم که با نام Pterygium نیز شناخته می شود، ضایعه ای گوشتی به شکل یک مثلث است که از قسمت سمت بینی شروع شده و به تدریج روی سفیدی و سیاهی چشم ها قرار می گیرد. این مشکل را می توان ناشی از رشد خوش خیم بافت پیوندی و همچنین رگ های ملتحمه دانست.
این بیماری با سوزش، اشک ریزش و خارش همراه است و به آرامی به سمت قرنیه پیش می رود. در ابتدا به صورت یک لایه سفید دیده می شود که رفته رفته می تواند رشد بیشتری نموده و تا قسمت قرنیه پیش رود که در صورت عدم کنترل و درمان آن، باعث جلوگیری از دید فرد خواهد شد. در واقع عدم کنترل و جلوگیری این بیماری می تواند باعث تغییر شکل قرنیه ها شود که این موجب می شود تا افراد در اثر بیماری آستیگماتیسم، دچار تاری دید شوند.
در مورد علائم و عوارضی كه ممکن است در اثر این بیماری به وجود آید باید گفت این مشکل هرچند در ابتدا ممکن است بدون ایجاد علامت یا نشانه ای شروع شود اما به تدریج از روی ظاهر چشم ها قابل تشخیص بوده و سپس همراه با خارش، قرمزی چشم و سوزش همراه است. این نشانه ها می تواند در اثر تماس چشم با آب، گرد و غبار به تدریج بیشتر شده و در مواردی که گاها به صورت شدید ملتهب می شود، منجر به اشک ریزش نیز خواهد شد.
از نشانه ها و عوارض دیگری که می توان برای ناخنک چشم بیان کرد، عبارتند از:
ناخنک چشم و روش درمان آن
در مورد روش های درمان ناخنک بايد گفت در صورت مشاهده مواردی که به عنوان علائم و عوارض ناخنک چشم ها بیان شد، باید به چشم پزشک مراجعه کنید. چشم پزشکان با بررسی قسمت جلوی چشم به کمک میکروسکوپ ها می توانند این مشکل را تشخیص داده و متناسب با روند رشد آن، یک برنامه درمانی ارائه دهند.
به طور کلی در روش های درمان ناخنک، اگر علائم خفیف باشد تا تحریک موقت و قرمزی چشم ها، درمان خاصی نیاز ندارد اما در مرحله بعدی پزشک می تواند از روش های درمان ناخنک زیر برای درمان این بیماری استفاده کند:
روش های درمان ناخنک
یکی دیگر از روش های درمان ناخنک در صورتی که رشد این ضایعه تا حد زیادی پیش رود (که می تواند منجر به تغییر شکل قرنیه ها و ایجاد مشکلات ظاهری در چشم ها) گردد، جراحی است. در مورد جراحی به عنوان یکی از روش های درمان ناخنک باید این نکته حتما مد نظر قرار گیرد که این روش می تواند با عوارضی همراه باشد. عوارض این شیوه درمان ناخنک می تواند منجر به ایجاد زخم در داخل چشم و همچنین امکان برگشت این ضایعه چشمی در حالت بزرگتر و شدیدتر شود.
آخرین مطالب تکمیلی کلینیک بینایی دکتر پورمازار را در این بخش دنبال نمایید
انواع روش های درمان ناخنک
همانطور که گفتیم، جراحی و عمل ناخنک چشم یکی از روش های درمان ناخنک است که در کل با هدف برداشتن این بافت و ترمیم ملتحمه چشم ها به کمک بافت های پیوندی انجام می شود.
در این عمل ها، برای پر کردن فضای خالی که پس از برداشت ضایعه ایجاد می شود، از بافت ملتحمه فرد استفاده می گردد. در این عمل ها باید بافت ایجاد شده از چشم به خصوص قرنیه ها برداشته شود و با بخیه و چسباندن، پیوند بافت ملتحمه برای قسمت خالی انجام شود.
در روش های دیگر جراحی از داروهای میتومایسین C برای پیشگیری از این بافت اسکار استفاده می گردد. به طور کلی عمل های جراحی ناخنک چشم ها از 30 تا 45 دقیقه به طول می انجامد و لازم است پس از عمل، به مدت 1 تا 2 روز چشم ها پوشیده باشد. همچنین تا هفته های بعد از قطره های استروئیدی برای چشم ها استفاده می شود.
جراحی ناخنک چشم
از جمله نكات مهم كه باید در مورد درمان ناخنک چشم ها به آن توجه شود، می توان گفت: