لیزر شبکیه یا رتین چیست؟ این سوالی است که برخی از افراد بنا به دلایل مختلف بعد از مراجعه به چشم پزشکی و انجام معاینات اولیه و تجویز پزشک متخصص چشم، ممکن است از او بپرسند. افراد زیادی همه روزه به دلایل مختلف نظیر بیماری دیابت با مشکلات چشمی نظیر تاری دید و گرفتگی عروق چشم مواجه می شوند که بنابر تجویز پزشک این احتمال وجود دارد که برای رفع مشکل آنها نیاز به استفاده از دستگاه لیزر شبکیه یا رتین باشد.
در این مقاله تلاش کرده ایم تا اطلاعاتی را راجع به این که انواع و کاربرد لیزر شبکیه یا رتین چیست و الزاماتی که قبل و بعد از انجام این عمل فرد باید رعایت کند، در اختیار شما خوانندگان عزیز و محترم قرار دهیم، با ما تا پایان این متن همراه باشید.
در پاسخ به این سوال افراد، که لیزر شبکیه یا رتین چیست باید گفت، لیزر دستگاهی است که بنابر تشخیص نوع مشکل فرد توسط پزشک، با تولید و تابش انرژی نورانی با شدت و تمرکز بالا به یک نقطه مشخص از شبکیه، مشکل بیمار را رفع کرده؛ بدون آن که به سایر بافت های چشمی او آسیب برساند. این دستگاه در انواع مختلفی وجود داشته که هر یک به منظور رفع مشکلی خاص مورد توسط پزشک متخصص مورد استفاده قرار می گیرد.
لیزر شبکیه یا رتین چیست
آخرین مطالب تکمیلی جراح چشم، دکتر پورمازار را در این بخش دنبال نمایید
جلوگیری از نابینا شدن افراد مبتلا به دیابت با درمان های لیزری
لیزر یا روتین همواره بنابر تشخیص پزشک متخصص چشم برای درمان مشکلی خاص در فرد بیمار مورد استفاده قرار می گیرد که می توان آن را در دو نوع زیر بررسی کرد:
لیزر PRP ، روشی است که معمولا از آن در جهت رگ زایی و درمان مشکلات بینایی افراد مبتلا به دیابت استفاده می شود. این روش برای فرد بیمار همراه با درد بوده و به همین دلیل در چندین جلسه بر روی چشم او انجام می شود. نکته حائز اهمیت در خصوص این روش امکان ایجاد اختلال دید محیطی و دید در شب ناشی از تورم شبکیه است اما با توجه به اهمیت مبارزه برای از بین بردن عروق جدید و عروق غیر طبیعی چشم فرد بیمار، این اقدام مرتبط با به رگ زایی به وسیله لیزر PRP الزامی و ضروری است.
لیزر Focat Grid روشی است که از آن به منظور درمان تورم ناحیه ماکولا و ورم شبکیه چشم فرد بیمار در اثر ابتلا به بیماری رتینوپاتی دیابتی استفاده می شود. این موضوع عامل مهمی است که در صورت بی توجهی و عدم درمان به موقع موجب از دست رفتن بینایی فرد بیمار شده و پزشک متخصص با تابش لیزر بر روی قسمت های ضخیم شبکیه به حفظ بینایی باقی مانده شخص بیمار کمک خواهد کرد.
اگر بخواهیم خیلی مختصر و مفید توضیح دهیم که نحوه انجام کار لیزر شبکیه یا رتین چیست، باید اینطور گفت که پزشک متخصص چشم در نخستین گام به وسیله قطره های چشمی، مردمک چشم بیمار را بی حس کرده و این عمل باعث گشادی مردمک چشم او خواهد شد. سپس در مرحله بعدی بر قرار دادن عدسی مخصوص بر روی چشم، پرتوهای لیزر را بر روی همان قسمت آسیب دیده در شبکیه متمرکز کرده و به درمان او می پردازد. دقت داشته باشید که فرد بیمار ممکن است در حین انجام این عمل کمی در چشم خود احساس سوزش کرده و شاهد جرقه های نورانی باشد.
نحوه کار لیزر شبکیه به چه صورت است؟
یکی از مواردی که هر فرد باید در خصوص مراقبت از سلامت چشم ها و بینایی خود به آن دقت داشته باشد؛ انجام معاینه چشم توسط فرد متخصص برای دوره های مختلف است. چرا که در برخی از بیماری های مربوط به شبکیه با وجود ظاهر طبیعی چشم و دید مطلوب، ممکن است که خطراتی همچون خون ریزی یا نشت مایع در قسمت های خلفی چشم و بینایی شما را تهدید کنند که در صورت عدم تشخیص به موقع عواقب جبران ناپذیری را برای فرد بیمار در پی خواهد داشت. به طور کلی اگر بخواهیم بگوییم که کاربرد لیزر شبکیه یا رتین چیست باید به تشخیص و درمان موارد زیر اشاره داشته باشیم:
کاربرد لیزر شبکیه برای کدام بیماران است؟
در پاسخ به سوال الزامات قبل و بعد از لیزر شبکیه یا رتین چیست می توان گفت که معمولا افراد قبل و بعد از انجام لیزر شبکیه با هیچگونه محدودیت خاصی مواجه نیستند و می توانند امور روزمره خود را به مستمر و روال طبیعی خود انجام دهند. اما ممکن است در شرایطی با توجه به وخامت مشکل چشم بیمار بنابر تشخیص پزشک نیاز به مراقبت هایی از چشم خود بعد از انجام لیزر شاهد باشم تا با مشکل بینایی خاص مواجه نگردد.
البته در برخی از مواقع با توجه به نوع مشکل، فرد بیمار ممکن است که با علائمی نظیر تاری دید و مشکل دید در شب مواجه شود. همچنین گاهی اوقات بنابر تشخیص و دستور چشم پزشک، برخی از بیماران نیازمند چندین جلسه لیزر یا رتین دارند تا بدین طریق بتوان برای ثابت نگه داشتن قدرت بینایی فرد بیمار کاری انجام داد.
برخی از نکاتی که در خصوص موضوع لیزر شبکیه یا رتین چیست باید همواره مد نظر خود قرار دهید را به صورت خلاصه و به شرح موارد زیر برای شما بیان کرده ایم:
عدسی چشم از آب و پروتئین ساخته شده و بسیار شفاف است به صورتی که نور را از خود عبور میدهد. در برخی موارد مشاهده شده است که با تغیر یافتن پروتئین در عدسی چشم، کدورت و تیرگیهایی به وجود میآید که این امر باعث میشود افراد دیگر مثل سابق بینایی خود را نداشته باشند و شفافیت چشم خود را از دست میدهند.