هایفما چیست؟ هایفما یک بیماری چشمی است که می تواند از طریق ضربات مستقیم، به صورت خود به خودی و جراحات ناشی از عمل جراحی چشم ایجاد شود. این بیماری می تواند رفته رفته منجر به از کار افتادگی چشم ها و تخلیه چشم شود و باید از طریق درمان دارویی، انجام یکسری فعالیت های مراقبتی و در بعضی موارد جراحی، درمان شود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر به معرفی این بیماری بپردازیم.
هایفما نوعی بیماری در چشم ها است که از طریق ورود خون به اتاق جلویی (قدامی) چشم بین عنبیه و قرنیه ایجاد می گردد. علائم ابتدایی این بیماری برای افراد مختلف معمولا با کاهش بینایی و یا از دست دادن آن شروع می شود. همچنین علامت مهم دیگر این مشکل آن است چشم دارای رنگ مایل به قرمز می گردد و یا ممکن است در پایین عنبیه و قرنیه، یک لایه خون به وجود بیاید.
در ادامه بحث اینکه هایفما چیست؟ باید گفت هایفما در حالت خطرناک می تواند از طریق اصابت یک جسم سخت و تیز به چشم ها ایجاد گردد. در برخی موارد هایفما می تواند خود به خود (بر اثر یک سری عوامل) رخ دهد که در ادامه در بخش به علل ایجاد هایفما و علائم آن می پردازیم.
هایفما چیست
آخرین مطالب تکمیلی کلینیک بینایی دکتر پورمازار را در این بخش دنبال نمایید
مهمترین دلایل لرزش پلک چشم چیست
در مورد اینکه علل هایفما چیست باید گفت این بیماری غالباً در اثر جراحت ایجاد می گردد و همانطور که گفتیم، می تواند به صورت کامل یا به تدریج باعث کاهش بینایی و فقدان آن گردد. از جمله متداول ترین دلایل این بیماری یعنی هایفما می تواند بر اثر جراحی داخل چشم ، ضربه ای مستقیم به چشم و تماس های فیزیکی ای که منجر به پارگی شود، باشد.
البته باید گفت این بیماری ممکن است بدون هیچ گونه ضربه تحریک کننده و به صورت خود به خود ایجاد شود. هایفما ها در این نوع حالت، به صورت معمول در اثر رشد غیر طبیعی رگهای خونی (نئوواسکولاریزاسیون) ، تومورهای چشم (رتینوبلاستوما یا ملانوم عنبیه) ، یووئیت یا ناهنجاری های عروقی (گزانتوگرانولومای نوجوان) ایجاد می شود.
از دیگر دلایلی که می توان در بخش دلایل هایفما چیست به آنها اشاره نمود باید گفت:
علل ایجاد هایفما چیست
در مورد اینکه علائم و نشانه های هایفما چیست، می توان گفت علائم این بیماری هایفما غالبا علائمی ساده و قابل تشخیص هستند. این علائم عبارتند از:
خون قابل مشاهده در جلوی چشم: همانطور که اشاره کردیم، این خون می تواند به صورت یک لایه روی قرنیه چشم را بپوشاند.
حساسیت به نور
درد
تاری دید و در برخی موارد مسدود شدن بینایی
در برخی موارد، خونی که جلوی چشم ها است، قابل مشاهده نبوده و باید توسط چشم پزشک متخصص علائم بررسی گردد.
علائم و نشانه های هایفما چیست
یکی از مهم ترین عوارض این مشکل، افزایش فشار بر چشم ها می باشد. اگر این مشکل یعنی بیماری هایفما منجر به فشار بر چشم ها به صورت مداوم و شدید گردد ، پزشک باید برای از بین بردن خون اضافی به عنوان اولین اقدام دست به یک عمل جراحی ببرد. نکته این که لازم است در این مورد بدانید، آن است که آستانه فشار داخل چشم برای افرادی که به بیماری سلول داسی یا sickle cell مبتلا هستند، کمتر بوده و این فشار می تواند خطرناک باشد.
این لایه خون باعث فشار در چشم شده و می تواند سبب تخلیه کانال چشم گردد. این مهم ترین عارضه هایفما است که می تواند منجر به گلوکوم نیز بشود.گلوکوم در واقع یک بیماری است که می تواند تا آخر عمر همراه افرا بوده و درمان آن نیز باید به صورت جدی انجام شود.
اگر این مشکل خفیف باشد، می توان آن را در طول یک هفته درمان کرد. درد این بیماری نیز می تواند با کمک داروهای مسکن که بدون آسپیرین هستند، درمان شود. ذکر این نکته ضروری است که آسپرین خون را رقیق می کند و می تواند موجب خونریزی شده و این برای درمان هایفما مضر است. درمان این مشکل به عوامل زیر وابسته است:
سن و وضعیت سلامتی فرد
سابقه پزشکی فرد
میزان آسیب دیدگی در اثر این مشکل
وضعیت شما در برابر داروهای خاص
تشخیص چشم پزشک
به طور کلی با توجه به اطلاعات بالا، پزشک می تواند راه های زیر را برای درمان به شما پیشنهاد دهد:
قطره چشم که برای کاهش التهاب و همچنین باز کردن آن برای کاهش درد استفاده می شود.
درمان با استراحت کامل در منزل
عدم حرکت دادن چشم ها که موجب پرهیز از فعالیت هایی مانند خواندن می شود
جلوگیری از فشار بر چشم ها و چک کردن روزانه وضعیت فشار بر آن
کمک به جذب خون با تنظیم زاویه سر در حالت 45 درجه هنگام خواب و استراحت
به طور کلی درمان این بیماری با دارو و انجام یکسری دستورالعمل های مراقبتی است و در شرایطی می تواند همراه با جراحی باشد.
روش های درمان هایفما
یکی از مهم ترین نکاتی که باید در این بخش به آن اشاره کرد، آن است که بیمار مبتلا به این بیماری و مشکل، باید از وقوع مجدد آن حتما جلوگیری کند تا چشم خود را از دست ندهد. این بدان معنی است که فرد باید مراقبت های ویژه هایفما یعنی موارد زیر را از این به بعد در زندگی خود لحاظ کند:
از ادامه فعالیت هایی که منجر به وارد شدن ضربه یا تماس فیزیکی اجسام مختلف با چشم شود، اکیدا بپرهیزید. این فعالیت ها می تواند ورزش، مهارت های رزمی و ... باشد.
فرد باید به صورت مداوم تحت معاینه یک متخصص چشم پزشک تحت نظر باشد.
از آنجایی که چشم ها حساس شده اند، نباید با انجام فعالیت هایی به آنها فشار بیاورد.
پرهیز از نگاه طولانی مدت به اشعه های مضر از جمله آفتاب و ...