اگر تابهحال برایتان پیش آمده است که برای داشتن دید واضحتر چشمهایتان را بمالید یا مدام پلک بزنید به گوش باشید. تاری دید باعث میشود اشیا از نظر شما مبهم یا با هالهای از نور به نظر برسند. موارد بسیاری باعث تاری چشم و دید میشود که بسیاری از آنها اصلاً جدی نیستند و با کمی استراحت یا تغییر رژیم غذایی برطرف میشود.
این نکتۀ مهم را در نظر بگیرید که تاری دید به آرامی طی هفتهها، ماهها یا حتی سالها بدون هشدار و ناگهانی ایجاد میشود. اگر دوست دارید با 18 علت تاری دید آشنا شوید، مقالۀ پیشرو پاسخی به همۀ پرسشهای شما خواهد داد.
آیا برای مدت طولانی به یک صفحه (مانند تلفن همراه، تلویزیون، لپتاپ و ...) خیره شده یا روی یک کار تمرکز کردهاید؟ در این صورت معمولاً کمتر پلک میزنید و ممکن است چشم شما با هر بار پلک زدن بسوزد. هرگاه که به صفحهای خیره میشوید لطفاً بیشتر پلک بزنید و به چشمهایتان کمی استراحت بدهید. در هر حال سلامتی مهمتر از چک کردن پیامها یا تماشای فیلم و حتی کار کردن مداوم است. گاهی حتی امکان دارد در حین رانندگی، خواندن کتاب یا انجام کارهایی که نیاز به تمرکز مداوم دارند تاری دید داشته باشید.
سعی کنید با نگاه کردن به اطراف، از خستگی چشم خود جلوگیری کنید. خستگی چشمها در دنیای دیجیتالی امروزی امری رایج است؛ چرا؟
خشکی چشم حتی میتواند ناراحتکننده نیز باشد؛ به طوری که حس میکنید شیئی در چشمان شماست. خشکی چشم باعث میشود چشمان شما قرمز شود، بسوزد یا به نور حساسیت پیدا کند. استفاده از اشک چشم مصنوعی در طول روز برای کمک به خشک نشدن چشمها و کاهش قرمزی آن کمککننده است. همچنین مصرف دارو (زیر نظر پزشک) و تغییر شیوۀ زندگی نیز از مهمترین راهحلهای کاهش خستگی چشم محسوب میشود. علت تاری دید ناگهانی در یک چشم یا هر دو چشم را متوجه شدید؟ لطفاً به سلامت چشمها و بدن خود بیشتر اهمیت دهید.
خستگی چشم از دلایل تاری دید
یکی از انواع علت تاری دید و سردرد، مشکلات رایج بینایی (با نام پزشکی عیوب انکساری) است. این مشکلات باعث میشوند شما اشیا را تار ببینید. عیوب انکساری نشاندهندۀ مشکلات چشم و نحوۀ جذب نور است. منحنی چشم مانع از تمرکز نور مستقیم روی شبکیه میشود. شبکیه پرتوهای نور را در سیگنالهایی که مغز میخواند پردازش میکند. مشکل عیوب انکساری در سه گروه دستهبندی میشود: نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم. بیایید هرکدام را بررسی کنیم:
اگر مشکل چشم شما عیوب انکساری باشد، باید به دکتر بروید تا برای شما عینک تجویز کند. در صورتی که عینک بزنید، تاری دید شما بهطور کامل از بین میرود.
وقتی قند خون شما به خوبی کنترل نشود، ممکن است مایع به عدسی چشم شما نفوذ کند و باعث تورم آن شود. افراد مبتلا به دیابت بیشتر به رتینوپاتی دیابتی یا «خونریزی در پشت چشم» و سایر مشکلات چشمی مبتلا میشوند؛ بنابراین اگر دیابت دارید حتماً چکاپ سالانه برای چشم بروید تا دکتر وضعیت شما را بررسی کند.
قند خون بالا به رگهای خونی شبکیه آسیب میرساند و آنها را متورم میکند؛ در نتیجه شما ممکن است یکسری نقاط یا رگههایی را ببینید که شبیه تار عنکبوت هستند. تزریق انسولین، مصرف دارو و جراحی لیزر به حفظ بینایی شما کمک شایانی میکند.
اگر لنز میزنید به گوش باشید. خوابیدن با لنز چشم، تمیز نکردن درست آن، استفادۀ طولانیمدت از لنزهای چشمی و... میتواند منجربه عفونتهای جدی شود. اگر لنز میزنید و احساس تاری چشم دارید، یک مدت از لنز خود استفاده نکنید تا شرایط به حالت عادی بازگردد.
علت تاری دید در دو چشم یا یکی از چشمان میتواند ناشی از عفونت چشمی باشد. عفونتهای چشمی اغلب قرنیه را که شفافترین و بیرونیترین لایه چشم است درگیر میکند. در ادامه، انواع عفونتهای چشمی احتمالی را بررسی میکنیم.
عفونتهای شدید چشم باید در اسرع وقت تشخیص داده و درمان شوند. پزشک براساس علت عفونت، قطرههای چشمی، ضدقارچ یا ضدویروس برای شما تجویز میکند. در موارد شدیدتر عفونت، ممکن است داروهای خوراکی برای شما تجویز شود. برخی از عفونتهای چشمی مانند ورم ملتحمه معمولاً خودبهخود برطرف میشوند. با این حال، درمان عفونتهای شدیدتر به جلوگیری از آسیب دائمی چشم کمک میکند.
عفونت از علتهای تاری دید
علاوهبر تاری دید، احساس ضعف و سرگیجه هم میکنید؟ ممکن است علت تاری دید و سرگیجه شما افت فشار باشد. فشار خون ممکن است به دلیل کمآبی بدن یا فعالیت بیشازحد زیر آفتاب سوزان پایین بیاید. برخی داروها، مشکلات قلبی، تغذیۀ نامناسب و مشکلات هورمونی نیز میتوانند باعث کاهش فشار خون و تاری دید مرتبط با آن شوند.
اگر در اطراف خود، هالۀ نور میبینید، چشمان شما بسیار قرمز است، به شدت درد میکند و احساس تهوع دارید ممکن است «گلوکوم حاد زاویهبسته» داشته باشید. این بیماری خیلی سریع ایجاد میشود و اگر درمان نشود، خدایینکرده بینایی خود را در عرض چند روز از دست خواهید داد.
گلوکوم، گروهی از بیماریهای چشمی است که با آسیب رساندن به عصب بینایی باعث کاهش بینایی و حتی نابینایی میشود. عصب بینایی یک بستۀ عصبی در پشت چشم شماست که بیش از یک میلیون رشته عصبی دارد. متأسفانه گلوکوم میتواند یک یا هر دو چشم شما را درگیر کند. هنگامی که گلوکوم بینایی شما را تحتتأثیر قرار دهد، هیچ راهی برای بازگرداندن بیناییتان وجود ندارد؛ چراکه عصب بینایی شما برای همیشه آسیب دیده است.
«گلوکوم زاویهبسته» یک نوع کمتر شایع است و نیاز به درمان فوری دارد. این نوع گلوکوم به طور ناگهانی ایجاد میشود و علت تاری دید در فاصله نزدیک یا دور است. از علائم آن میتوان به موارد پایین اشاره کرد:
بهترین راه برای جلوگیری از آسیب، تشخیص زودهنگام با مراجعه منظم به پزشک است تا فشار چشم شما را کنترل کند. پس از تشخیص گلوکوم، پزشک ممکن است داروهایی تجویز کند یا پیشنهاد لیزر درمانی و جراحی بدهد. شروع فوری درمان برای جلوگیری از بدتر شدن آسیب بینایی امری حیاتی و مهم است.
میگرن چیزی فراتر از یک سردرد وحشتناک است. علائم دیگری نیز وجود دارد که ممکن است همراه با سردرد داشته باشید؛ از جمله تاری دید و حساسیت به نور. ممکن است این علائم را حتی قبل از شروع میگرن احساس کنید و تا پایان میگرن نیز ادامه داشته باشند. حدود یکچهارم افرادی که میگرن چشمی معمولی دارند معمولاً قبل از درد و برای کمتر از یک ساعت، هالۀ بینایی دارند. هالۀ بینایی شامل چه مواردی است؟
درواقع بینایی شما طوری میشود که انگار اطراف خود را با شیشههای ترکخورده نگاه میکنید. برخی افراد در طول حملۀ میگرن نیز دچار تاری دید میشوند. سایر علائم احتمالی عبارتاند از:
از هر 4 نفر مبتلا به میگرن، یک نفر قبل از شروع سردرد هالههایی را در اطراف خود مشاهده میکند. هالههای نور را نباید با میگرن چشمی (که یک بیماری نادر است و میتواند باعث ایجاد نقطه کور یا کوری موقت در یک چشم شود) اشتباه گرفت. اگر فقط در یک چشم احساس تاری دید دارید، در عرض یک ساعت یا کمتر تاری چشم از بین نرفت یا حتی باعث سیاهی کامل دید شما برای چند ثانیه شد، حتماً و هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید؛ چراکه در معرض خطر میگرن چشمی هستید.
میگرن از دلایل تاری دید
استرس و اضطراب باعث هر بیماری و مرضی میشود؛ حتی تاری دید. تاری چشم و سایر تغییرات بینایی مرتبط با استرس ممکن است به هورمونهایی مرتبط باشد که بدن در هنگام اضطراب و استرس ترشح میکند. برخی از مطالعهها نشان میدهند که استرس و ضربههای روحی میتواند تمرکز چشمان شما را روی اجسام دور دشوارتر کند. اگر به اختلال اضطراب فراگیر مبتلا هستید، به احتمال فراوان علت تاری دید در فاصله دور را متوجه شدهاید.
آبمروارید یکی از چندین مشکل چشمی است که با افزایش سن به وجود میآید و یک چشم یا هر دو را در یک زمان تحتتأثیر قرار میدهد. آبمروارید زمانی اتفاق میافتد که عدسی جلوی چشم کدر و مانع رسیدن نور به شبکیه شود. معمولاً افراد بعد از 55 سالگی دچار آب مروارید میشوند، اما این بیماری گریبانگیر جوانها نیز میشود. حتی کودکان میتوانند به آبمروارید مبتلا شوند. علائم آب مروارید چیست؟
آبمرواریدهایی که رشد و بینایی را مختل میکنند اغلب با جراحی برای برداشتن عدسی قدیمی و جایگزینی آن با کاشت لنز شفاف درمان میشوند. رمز پیروزی شما برای جلوگیری از آبمروارید چیست؟ انجام معاینههای چشمی منظم و چکاپ سالانه.
آیا شما بالای 40 سال دارید و تمرکز روی کارهای نزدیک مانند مطالعۀ کتاب برایتان دشوارتر شده است؟ عدسی شفاف داخل چشم شما به اندازۀ افراد جوان انعطافپذیر نیست؛ به همین دلیل انجام کارهای نزدیک برای شما سخت شده است. امکان دارد از 40 سالگی به بعد متوجه این تغییرات شوید:
پیرچشمی یک بخش طبیعی از فرایند پیری است و برای همه اتفاق میافتد؛ بنابراین نگران نباشید. استفاده از عینک مطالعه یا عینک با لنزهای چندکانونی دو روش محبوب برای کمک به پیرچشمی هستند.
پیرچشمی از علتهای تاری دید
شبکیه، قسمت پشتی چشم شماست که نور در آنجا متمرکز میشود. اگر تورم یا پارگی روی آن سطح اتفاق بیفتد، تصویری که میبینید ممکن است مخدوش شود. سابقۀ خانوادگی، رژیم غذایی نامناسب، سیگار کشیدن، صدمه یا بیماریهای قبلی چشم، فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت میتواند احتمال مشکلات شبکیه چشم را افزایش دهد. اگر مشکلی در شبکیه چشم دارید، احتمالاً علت تاری دید ناگهانی خود را فهمیدهاید.
اگر باردار هستید و از تاری چشم رنج میبرید به گوش باشید. تاری دید همراه با سردرد یا تنگی نفس ممکن است نشانۀ یک عارضه جدی به نام «پره اکلامپسی» باشد. پره اکلامپسی زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی جفت شما خیلی باریک هستند و درست کار نمیکنند. معمولاً اولین علامت بعد از 20 هفته اتفاق میافتد؛ بنابراین باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. مصرف داروها و استراحت تا زمان زایمان میتواند برای شما کمککننده باشد.
ممکن است علت تاری دید لحظه ای، مصرف برخی از داروها باشد که به عنوان یک عارضۀ جانبی باعث ایجاد مشکلات در بینایی میشود. تاری چشم ممکن است خودبهخود از بین برود یا نیاز به درمان جداگانه داشته باشد، اما برخی داروها میتوانند منجر به تغییرات دائمی در بینایی شوند که عبارتاند از:
اگر داروهای بالا را مصرف میکنید و احساس تاری در دو چشم یا یکی از چشمها را دارید، حتماً به پزشک مراجعه کنید و مشکل خود را با او در میان بگذارید تا داروی جدیدی برای شما تجویز کند.
اگر قرنیه شما ساییده یا خراشیده شده باشد، به طور معمول احساس میکنید که یک تکۀ بزرگ و خشن در چشم خود دارید. ساییدگی قرنیه ممکن است به دلیل آسیب باشد، اما معمولاً به دلیل نشستن گردوغبار یا شن روی چشمان شما ایجاد میشود. برای ایجاد اشک بیشتر میتوانید چندینبار پلک بزنید، اما کرۀ چشم خود را مالش ندهید یا لمس نکنید که علائم شما بدتر میشود. حتماً در اسرعوقت به چشمپزشک مراجعه کنید؛ چراکه ممکن است خراشیدگی یا ساییدگی چشم تبدیل به عفونت شود.
آسیب به قرنیه از دلایل دید تار
با افزایش سن، خطر آسیب به ماکولا افزایش مییابد. ماکولا ناحیهای نزدیک به مرکز شبکیه است و به شما کمک میکند جزئیات و اشیای روبهروی خود را ببینید. «دژنراسیون ماکولا» علت اصلی از دست دادن بینایی در افراد مسن است. همچنین این بیماری میتواند فعالیتهای روزمره مانند رانندگی و مطالعه را چالشبرانگیز کند. دید افرادی که «دژنراسیون ماکولا» چگونه است؟
هیچ درمانی برای دژنراسیون ماکولا یا AMD وجود ندارد. مصرف ویتامینها و مواد معدنی خاص میتوانند آسیب را در IDM کاهش دهند.
اگر تاری و خشکی چشم شما با التهاب در داخل یا اطراف چشم همراه باشد، ممکن است بیماری «یووئیت» داشته باشید. التهاب معمولاً زمانی اتفاق میافتد که بدن شما در حال مبارزه با عفونت است یا یک بیماری خودایمنی دارید. شایعترین علت «یووئیت» ساییدگی قرنیه و ضربه چشم، عفونت و بیماری خودایمنی است. درمان بیماری «یووئیت» معمولاً با داروهای استروئیدی انجام میشود. استروئیدها ممکن است به اشکال مختلف، از قرص و قطرۀ چشم گرفته تا تزریق، برای شما تجویز شوند.
ضربه مغزی یا آسیب مغزی میتواند نحوۀ پردازش اطلاعات در چشمان شما را مختل کند. دوبینی یکی از علائم تورم مغز یا غشای اطراف آن (آنسفالیت یا مننژیت) است که اغلب به دلیل عفونت ایجاد میشود. اگرچه این موضوع خیلیخیلی نادر است، اما تاری دید ناگهانی میتواند نشانۀ سکته مغزی یا مشکل جدی دیگری باشد. از علائمی که ضربه یا آسیبهای مغزی میتواند روی بینایی شما تأثیر بگذارد به موارد پایین اشاره میکنیم:
علائم ضربه مغزی معمولاً مدت کوتاهی بعد از آسیبدیدگی آغاز میشود. در صورت مشاهدۀ هریک از علائم بالا در صورتی که احساس میکنید دچار آسیب مغزی شدهاید فوراً به پزشک مراجعه کنید. این نکتۀ مهم را در نظر داشته باشید که آسیب یا تومورهای مغزی بیماریای نیستند که فرد خودش آن را تشخیص دهد؛ بنابراین هنگام مواجه شدن با تاری دید اصلاً نگران نشوید. با انجام چکاپ سالانه میتوانید هر نوع بیماری را قبل از آسیب جدی ریشهکن کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که تومور مغزی دارید، آزمایشهای مختلفی را به منظور بررسی میزان عملکرد مغز و نخاع به شما تجویز میکند.
در این مقاله شما را با 18 علت تاری دید آشنا کردیم. دلایل بسیاری برای تاری دید وجود دارد؛ از عفونتهای چشمی گرفته تا پیرچشمی و حتی استرس و اضطراب. ابتدا باید بررسی شود که تاری چشم شما چه دلیلی دارد تا درمان مورد نظر به شما تجویز شود. تاری دید یک مشکل بسیار شایع بین مردم است و در بسیاری مواقع خودبهخود برطرف میشود؛ بنابراین جای هیچ نگرانی نیست. اگر مدتی است که احساس میکنید بیناییتان تار شده است، حتماً به یک چشمپزشک حاذق و متخصص مراجعه کنید تا بررسیهای لازم را انجام دهد.
سؤالات متداول:
1. آیا استرس باعث تاری دید می شود؟
هنگامی که به شدت استرس و اضطراب دارید، سطوح بالای آدرنالین در بدن میتواند باعث فشار روی چشمها و در نتیجه تاری دید شود. افراد مبتلا به اضطراب طولانیمدت معمولاً در طول روز به طور منظم از فشار چشم رنج میبرند. اضطراب باعث میشود بدن نسبت به هر مشکل جزئی حساسیت پیدا کند.
2. شایع ترین دلیل تاری دید چیست؟
بیماریهای چشمی که میتوانند باعث تاری دید شوند عبارتاند از: عیوب انکساری (مانند نزدیکبینی، دوربینی، پیرچشمی یا آستیگماتیسم)، خشکی چشم، آبمروارید، دیابت، عفونت، التهاب چشم، میگرن، استرس و اضطراب و ...