بسیاری از افرادی که چشم آن ها ضعیف است بعد از استفاده طولانی از لنز های تماسی و عینک خسته شده و به جراحی لیزر روی می آورند و برای بهبود بینایی خود اقدام به عمل لیزیک که به منظور رفع نواقص قرنیه انجام می شود، می کنند؛ که در ادامه درباره مراقبت های لازم قبل و بعد از عمل لیزیک و انواع آن توضیح خواهیم داد.
به منظور رفع عیوب انکساری مربوط به نواقص قرنیه که موجب ضعف هایی مانند دور بینی شده است می توان از جراحی لیزیک چشم برای بهبود بینایی استفاده کرد. در لیزر با استفاده از تابش پرتو هایی از سوی ابزار های دقیق و پیشرفته به سطح قرنیه و با اصلاح نقاطی از آن که دچار نواقص شده است و رفع آن ها می تواند بینایی شما را به گونه ای بهبود بخشد که دیگر نیازی به لنز های تماسی و یا عینک های مختلف نداشته باشید. بسیاری از افراد ممکن است به دلیل فعالیت هایی که در طول روز انجام می دهند مانند برخی ورزش ها، نتوانند از عینک و یا لنز به طور دائم استفاده کنند، این افراد در صورت داشتن تمامی شرایط لازم برای انجام عمل لیزیک، باید برای انجام آن اقدام نمایند.
انواع عمل جراحی لیزر
1_ لیزیک
2_ لازیک
3_ PRK
این سه عمل لیزر از پرکاربرد ترین عمل های مربوط به جراحی چشم در زمینه اصلاح نواقص قرنیه می باشند.
زمان مناسب برای انجام عمل لیزیک چه زمانی است؟
زمانی پزشک می تواند به شما پیشنهاد انجام عمل لیزیک را بدهد که چند فاکتور مهم را بررسی کرده باشد از جمله این موارد توجه به ثابت شدن شماره چشم در یک بازه زمانی یک ساله می باشد. به همین منظور معمولا عمل لیزیک در سنین زیر 20 سال انجام نمی شود زیرا شماره چشم فرد تا زیر 20 سال به ثبات نمی رسد. در صورتی که شماره چشم ثابت نشود، عمل لیزیک بی فایده خواهد بود چرا که بعد از گذشت زمان، مجددا عیوب انکساری باز خواهند گشت. نکته بعدی که متخصص چشم پزشک قطعا به آن توجه خواهد کرد، وضعیت جسمانی فرد از نظر برخی بیماری های زمینه ای می باشد. هزینه ی عمل لیزیک چشم نیز متغیر است و به عوامل متعددی وابسته است .
چه افرادی کاندید خوبی برای انجام عمل لیزیک نیستند؟
1_ افرادی که از دیابت کنترل نشده رنج می برند.(فردی که دیابت خفیف دارد و آن را توسط پزشک کنترل نموده است می تواند عمل لیزیک را انجام دهد)
2_ بیماران مبتلا به رماتیسم
3_ فردی که تنها یک چشم سالم دارد معمولا کاندید خوبی برای انجام این عمل نمی باشد.
4_ افرادی که اعصاب شبکیه آن ها آسیب دیده باشد و یا پزشک تشخیص ضایعه در شبکیه را بدهد.
مواردی که نام برده شد کاندیدای مناسبی برای انجام عمل لازیک نیستند حتی اگر از نظر سن و ثبات شماره چشم مورد تایید پزشک باشند.
انجام هر عمل جراحی از دو بخش مهم تشکیل شده است، ابتدا مهارت پزشک و سپس مراقبت های پس از عمل است که در نتیجه و بهبودی ناحیه عمل تاثیر به سزایی دارد. علاوه بر این، برای بهبود کامل وضعیت بینایی، بیمار باید از چگونگی تقویت چشم بعد از عمل لیزیک اطلاعات کاملی داشته باشد. بعد از عمل با گذشت چند ساعت، پزشک جهت معاینه خواهد آمد و در صورت نیاز شستشو مجدد و یا لنز های پانسمانی تجویز می شود. دقت داشته باشید که برخی عارضه ها از قبیل سوزش، خارش، آبریزش، وجود لکه های خونی در ملتحمه چشم و حتی درد تا چند روز و یا چند هفته بعد از عمل طبیعی می باشد. البته اگر این عارضه ها با گذشته زمان به جای بهبود، تشدید شوند باید به پزشک معالج اطلاع داد. نکته دیگر احساس تاری دید از جانب مددجو می باشد که به مرور از بین رفته و دید کاملا شفافی پیدا خواهد کرد. بعد از عمل جراحی لیزیک باید به برخی مراقبت ها که در ادامه توضیح خواهیم داد توجه نمایید.
1_ از وارد کردن هر گونه فشار بر اثر مالش چشم تا مدت زمان حداقل یک ماه، جدا خودداری کنید.
2_ قطره های تجویزی را در زمان مشخص خود و در بازه زمانی مشخص شده توسط پزشک معالج حتما استفاده نمایید.
3_ مراقب باشید تا آب به پانسمان شما نخورد و از خیس شدن آن تا مدت دو روز خودداری کنید.
4_ از شنا کردن و یا استفاده از سونا به مدت یکماه بعد از عمل لیزیک پرهیز نمایید.
5_ استفاده از مواد آرایشی در اطراف چشم را تا دو هفته پس از عمل لیزیک محدود نمایید.
6_ زمانی که بعد از 3 الی 4 روز اجازه استحمام پیدا کردید سعی کنید از ورود هر گونه مواد شوینده مانند صابون و یا شامپو به چشم خود خودداری کنید. محض احتیاط بهتر است از شامپو بچه استفاده نمایید.
7_ تا حدود یک هفته ابتدایی بعد از عمل، به هنگام خواب پوزیشنی را انتخاب نمایید که چشم شما با سطح بالشت برخورد نداشته باشد.
8_ تابش نور مستقیم خورشید می تواند موجب آزار شما بعد از عمل شود، به همین منظور استفاده از عینک آفتابی ضرورت پیدا می کند.
9_ معمولا بعد از انجام عمل لیزیک، رژیم غذایی مخصوصی مدنظر نمی باشد مگر در صورتی که فرد، خود به دلیل بیماری و یا سایر عوامل از رژیم غذایی خاصی پیروی کند.
10_ تعیین دقیق شماره چشم بلافاصله بعد از جراحی لیزر امکان پذیر نمی باشد.
با مراجعه به مطب دکتر پورمازار، جراح و متخصص عمل لازک چشم، لیزیک و بلفاروپلاستی می توانید با خیالی آسوده نسبت به انجام عمل لیزیک چشم خود اقدام کنید.