آب مروارید در اثر کمبود پروتئین و تغذیه ی نامناسب و در اثر بیماری های مختلف به وجود می آید. در صورت بالا رفتن سن در افراد بروز آب مروارید نیز افزایش می یابد. البته امکان دارد در کودکان نیز این بیماری مشاهده شود.
عدسی چشم از آب و پروتئین ساخته شده و بسیار شفاف است به صورتی که نور را از خود عبور میدهد. در برخی موارد مشاهده شده است که با تغییر یافتن پروتئین در عدسی چشم، کدورت و تیرگیهایی به وجود میآید که این امر باعث میشود افراد دیگر مثل سابق بینایی خود را نداشته باشند و شفافیت چشم خود را از دست میدهند. آب مروارید یا کاتاراکت جزء شایع ترین دلایل و عوامل در نابینایی میباشد. افراد بایستی در هر سنی که هستند بسیار مراقب باشند تا به این بیماری مبتلا نشوند زیرا در هر سنی ممکن است با این بیماری روبهرو شوید. برای مثال در مواردی مشاهده شده است که آب مروارید در بچههای 5 – 10 ساله نیز به وجود میآید. حتی امکان دارد در در زمان تولد نوزادان نیز آب مروارید تشخیص داده شود که یک بیماری مادرزادی است که در اثر بیماری عفونی در طی دوران بارداری در جنین بروز یافته است؛ که در این صورت بایستی چشم نوزاد جراحی شود.
تمامی افراد ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. اما آب مروارید بیشتر در افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند مشاهده میشود. همچنین در افرادی که با نور شدید قرمز رنگ مانند کورههای صنعتی سروکار دارند و افرادی که تحت درمان سرطان قرار گرفتهاند و همچنین در افرادی که سن بالایی دارند به دلیل ضعیف شدن توانایی و قدرت، به مرور زمان به دلیل تغییرات در پروتئین چشم روز به روز بینایی خود را از دست میدهند و در آخر ممکن است به آب مروارید مبتلا شوند.
در افرادی که مدت بسیار طولانی از دخانیات و داروهای کورتیکواستروئیدی و الکل مصرف میکنند و در کنار اینها کمبود مصرف پروتئین و میوه و سبزیجات دارند، احتمال مبتلا شدن به آب مروارید بسیار میباشد. افراد بایستی به تغذیه خود بسیار اهمیت دهند تا احتمال مبتلا شدن به این بیماری را کاهش دهند و نیاز به عمل آب مروارید چشم نداشته باشند. تغذیه ی نامناسب در بروز این بیماری نقش به سزایی دارد و افراد بسیاری به این موضوع بی توجه هستند و پیشرفت کاتاراکت را به طوری با کمبود پروتئین و تغذیه ی نادرست حمایت میکنند.
از مهمترین علائم آب مروارید یا کاتاراکت که نشان میدهد افراد به آب مروارید مبتلا شده اند، کاهش قابل توجه بینایی افراد در طول انجام فعالیتهای شبانهروزی خود میباشد. کاهش بینایی چشم در طول چند سال به آرامی اتفاق میافتد که افراد حتی پیشرفت کاهش بینایی خود را نمیفهمند ولی در مواردی نیز مشاهده شده است که کاهش بینایی به سرعت و در مدت زمان کمی اتفاق میافتد. در مرحله ی مبتلا شدن به آب مروارید چشم افراد باز هم قدرت بینایی خود را از دست میدهد و تا جراحی چشم صوت نگیرد این روند ادامه پیدا میکند و در آخر فرد به کل، بینایی خود را از دست میدهد. دو بینی، ضعف در تشخیص رنگها، احساس وجود پردهای بر روی چشم و دید مهآلود و کدر از بارزترین علائم ابتلا به آب مروارید است.
تا زمانی که آب مروارید باعث مختل شدن فعالیتهای روزمره ی شما نشده، به جراحی نیاز ندارد. اما در غیر این صورت بایستی اقدام به درمان آب مروارید چشم کنید که به شما پیشنهاد می دهیم به منظور جراحی چشم خود نزد دکتر چشم پزشک متخصص بروید و از هزینه جراحی آب مروارید مطلع شوید. در عمل جراحی چشم با کمک دستگاهی به نام فیکو، عدسی چشم خارج میشود و به جای آن لنز گذاشته میشود. این جراحی امروزه بسیار رایج شده و حتی به صورت سرپایی نیز این عمل انجام میشود و خوشبختانه در بیشتر موارد نیز مشاهده شده این عمل بسیار موفق آمیز بوده است. بعد از عمل جراحی بایستی افراد بسیار مراقب باشند و به توصیههای دکتر متخصص خود عمل نمایند. در مدت کوتاه بیمار میتواند به راحتی به فعالیتهای روزمره ی خود رسیدگی کند.
بعد از عمل جراحی کاتاراکت تا حدودی احساس درد و ناراحتی خواهید کرد و حتی امکان تاری دید بعد از عمل جراحی آب مروارید وجود دارد که این موضوع بسیار طبیعی و عادی میباشد و به مرور زمان این دردها از بین خواهد رفت. احتمال دارد تا مدتی چشم شما به نور خورشید و حتی نور چراغ حساسیت داشته باشد؛ به همین دلیل به شما توصیه میکنیم هنگام بیرون رفتن از منزل خود از عینک آفتابی استفاده نمایید. همچنین در این مدت زیر نظر پزشک تان باشید تا در مدت زمان کوتاه سلامتی چشمتان را به دست آورید؛ زیرا در صورت عدم توجه و مراقبت بعد از جراحی، امکان اینکه چشمتان عفونت کند، بسیار است و این موضوع مشکلات بسیاری را برایتان ایجاد خواهد کرد. برای همین بعد از عمل جراحی بسیار حساستر عمل نمایید و از چشمتان مراقبت کنید تا از این مشکلات به دور باشید.