کاتاراکت یا آب مروارید مادرزادی انواع مختلفی دارد و بسیار نادر مشاهده می شود. از انواع آب مروارید مادرزادی می توان به قطبی قدامی و هسته ای اشاره نمود. تشخیص این بیماری در هفته ی اول تولد کودک امکان پذیر می باشد اما در مواقعی نیز بایستی به پزشک مربوطه مراجعه شود تا آب مروارید تشخیص داده و جهت درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید.
آب مروارید یک نوع بیماری چشمی میباشد که در اثر عوامل بسیاری به وجود میآید. با توجه به این که عدسی چشم بسیار شفاف میباشد و نور را از خود عبور میدهد، با ایجاد کدورت در عدسی چشم باعث میشود که نور به شبکیه ی چشم نرسد و فرد نتواند به خوبی و به شفافی محیط اطراف خود را مشاهده کند. این بیماری ممکن است بر اساس بالا رفتن سن یا به صورت مادرزادی در کودکان به وجود بیاید. کاتاراکت مادرزادی یک بیماری بسیار نادر میباشد که در برخی از بیماران دلیل آن یافت نمیشود و برخی نیز در اثر بیماریهای خاصی به وقوع میپیوندد.
بیماری کاتاراکت میتواند یک طرفه و یا دوطرفه بوده و در مورفولوژی، اندازه و درجه ی کدورت متنوع باشد که در این صورت میزان بهبودی و روش درمان آن نیز متفاوت خواهد بود. در افراد مسن پیشرفت کاتاراکت بسیار سریع اتفاق می افتد و در جوانان نیز بر اساس بیماری دیابت این پدیده رخ میدهد. این بیماری در کودکانی که به صورت مادرزادی به این بیماری مبتلا شدهاند انواع مختلفی دارد که در برخی موارد به بینایی کودک آسیب نرسانده و در برخی مواقع راهی جز جراحی وجود ندارد. در ادامه ی مطالب میتوانید اطلاعات دقیقتری در مورد آب مروارید مادرزادی به دست آورید.
کاتاراکت در هر فردی به صورت متفاوتی بروز می دهد و انواع مختلفی دارد. نشانه های آب مروارید متفاوت است. آب مروارید قطبی قدامی در بخش جلویی عدسی بروز یافته و قابل تشخیص می باشد. پزشکان بر این باورند که این نوع آب مروارید، ارثی می باشد و همچنین این نوع آب مروارید مادرزادی کوچک تر از آنی است که بتوان بر روی آن عمل جراحی انجام بگیرد. آب مروارید هسته ای نیز از دیگر انواع این بیماری چشمی به شمار می رود که در مرکز عدسی به وجود می آید و متداول ترین نوع این بیماری است. کاتاراکت آبی نیلگون نیز معمولاً در هر دو چشم کودک به وجود آمده و به صورت نقاط کوچک در عدسی چشم نمایان می شود این نوع کاتاراکت نیز باعث کوری در کودکان نشده و فقط به صورت ارثی انتقال می یابد.
تشخیص آب مروارید مادرزادی بعد از یک هفته متولد شدن قابل تشخیص می باشد اما در مواردی نیز مشاهده شده است که کاتاراکت از ظاهر چشم قابل تشخیص نبوده و بایستی برای تشخیص این بیماری کودک خود را نزد دکتر چشم پزشک ببرید. و با پرداخت اندکی هزینه و با قیمت مناسب چشمان کودک خود را معاینه نمایید. در بخش بعدی از دلایل وقوع این بیماری در کودکان تازه متولد شده اطلاعاتی برای شما خوانندگان عزیز ارائه داده ایم.
امروزه محققان بسیاری در زمینه ی شناخت علت کاتاراکت مادرزادی مطالعات بسیاری را انجام می دهند. مطالعات در زمینه ی تمایز بین کاتاراکت یک طرفه و دو طرفه در علت شناسی آب مروارید بسیار مفید می باشد. بیشتر آب مرواریدهای مادرزادی دو طرفه می باشد و هنوز کاتاراکت های مادرزادی که دارای علائم دیگری هستند، علت شناخته شده ای ندارند. کاتاراکت مادرزادی دو طرفه عامل بیماری های سیستمی که شامل بیماری های دیابت و ویلسون و هیپوکبسمی و غیره است، می باشد. هم چنین امکان دارد این بیماری حاصل یک سندرم باشد مانند سندروم کندرو دیسیلازی، سندروم لاو، سندرم کونرادی که سندرم داون از معروف ترین آن ها می باشد. هم چنین عفونت داخل رحم نیز از دیگر عوامل به وجود آمدن آب مروارید مادرزادی دو طرفه است. بر اساس تحقیقات انجام شده می توان گفت در 30 درصد موارد ابتلا به کاتاراکت، سابقه ی خانوادگی این بیماری نقش به سزایی دارد.
اگر کاتاراکت مادرزادی از نوعی باشد که با مرور زمان در بینایی کودک اختلال ایجاد می کند، بایستی قبل از پیشرفت این بیماری با طی کردن راه های طبیعی، پیشرفت آب مروارید را کنترل کرد زیرا در غیر این صورت راهی جز عمل جراحی نخواهیم داشت. از روش های درمان طبیعی این بیماری می توان به داشتن تغذیه ی مقوی اشاره کرد. بایستی کودکان مبتلا به کاتاراکت مادرزادی مواد غذایی که دارای ویتامین c می باشند را مصرف نمایند. در صورتی که کدورت عدسی بسیار خفیف باشد و در بینایی کودک مشکلی به وجود نیاورد، عمل جراحی توصیه نمی شود. اما در صورتی که کاتاراکت شدید باشد بایستی پیش از دو ماهگی این عمل جراحی صوت بپذیرد.
هرچقدر جراحی آب مروارید مادرزادی در کودکان دیرتر انجام شود، نتیجه ی نهایی عمل خوب نخواهد بود، بنابراین جراحی این بیماری چشمی بایستی هر چه زودتر انجام شود زیرا در اثر تاخیر جراحی، امکان از بین رفتن دید چشم و بروز دید سه بعدی در کودکان افزایش می یابد. ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی مفید در مورد کاتاراکت مادرزادی برای شما عزیزان ارائه بدهیم. امیدواریم که این بیماری را جدی گرفته و اقدامات لازم را برای بهبود دید فرزندتان انجام دهید.
عمل آب مروارید از کمخطرترین عملها در حوزه بینایی است. اما گاهی با درد، سوزش و قرمزی چشم همراه است. برای آشنایی با علت این درد و سوزش کلیک کنید.