دکتر پورمازار جراح و متخصص عمل لازک چشم ،لیزیک،بلفاروپلاستی

آشنایی با بیماری رتینوپاتی دیابتی

گردآوری شده توسط : گروه تحقیقاتی کلینیک چشم بینایی
آخرین به روز رسانی :28 فروردین ، 1399
آشنایی با بیماری رتینوپاتی دیابتی

امروزه با تغییر در سبک زندگی افراد، ابتلا به بیماری دیابت افزایش یافته است. دیابت عارضه های بسیاری را با خود به همراه دارد که از این میان می توان به رتینوپاتی دیابتی و زخم شدن اندام های تحتانی اشاره کرد. در ادامه درباره رتینوپاتی و نحوه درمان آن بیشتر توضیح خواهیم داد که با مراجعه به سایت ما تمامی اطلاعات مربوط به این بیماری را می توانید مطالعه نمایید.

رتینوپاتی چیست؟

به اختلالاتی که در نهایت منجر به آسیب به شبکیه چشم می شوند، رتینوپاتی می گویند. با برخورد نور به شبکیه چشم این محرک ها دچار تغییراتی شده و به صورت فرکانس هایی از شبکیه چشم به سمت مغز ارسال می گردند. حال در صورت آسیب به شبکیه متناسب با شدت و محل آسیب، بیمار ممکن است دچار تاری دید و یا حتی کوری شود که با لیزر شبکیه می توان مانع از کوری افراد شد .

رتینوپاتی دیابتی

امروزه تغییراتی در سبک زندگی همه ما ایجاد شده است که موجب شده تا فعالیت های روزانه افراد کمتر و تغذیه آن ها ناسالم تر شود. همین امر باعث افزایش روز افزون برخی بیماری ها از جمله دیابت می باشد. دیابت می تواند ناشی از کم تحرکی، استفاده بیش از حد از مواد قندی مانند شیرینی ها، شکلات و ... باشد. دیابت زمینه ارثی نیز دارد که با عدم رعایت رژیم غذایی مناسب، ورزش نکردن و.. می تواند باعث فعال شدن این بیماری در فرد شود. یکی از عارضه های طولانی مدت دیابت ملیتوس، رتینوپاتی دیابتی می باشد. دیابت در صورت کنترل نشدن منجر به تخریب عروق شبکیه چشم می شود که به دنبال آن رتینوپاتی دیابتی را خواهیم داشت. توجه داشته باشید که این عارضه به طور قطعی قابل پیشگیری نیست و تنها راه ممکن برای جلوگیری از آن، کنترل دقیق و خوب دیابت می باشد که می تواند تا حد زیادی از ابتلای فرد به رتینوپاتی جلوگیری نماید. این عارضه حدودا ده سال پس از ابتلا به دیابت خود را به آرامی نشان خواهد داد.

رتینوپاتی دیابتی _ کلینیک چشم بینایی

تشخیص رتینوپاتی دیابتی

به دلیل احتمال ابتلای افراد دیابتی به رتینوپاتی، این افراد باید متناسب با سن خود در بازه های زمانی مشخصی به جراح چشم پزشک مراجعه کرده و معاینه شوند و دکتر چشم پزشک پس از معاینه و بررسی شرایط بیمار شرایط جراحی را برای بیمار توضیح داده و وی را از هزینه و قیمت جراحی رتینوپاتی دیابتی آگاه می سازد. در صورت ایجاد هر گونه آسیب به عروق شبکیه، لکه ها و نقاط غیر طبیعی به چشم می خورد که نشان دهنده خونریزی عروق شبکیه می باشد.

1_ افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 هر یک سال باید جهت معاینه چشم مراجعه نمایند.
2_ افرادی که دیابت نوع 1 دارند و در رده سنی زیر 9 سال هستند، بعد از گذشت 5 سال از شروع دیابت باید شروع به انجام معاینه های دوره ای نمایند.
3_ خانم هایی که قصد بارداری دارند و دچار دیابت هستند، قبل از اقدام به بارداری و 3 بار در طول دوره بارداری و تا حدوده یک ماه و نیم بعد از زایمان خود باید جهت معاینه چشم خود اقدام نمایند.
4_ هر فرد بعد از آگاه شدن از دیابت خود باید جهت معاینه کامل چشم خود از نظر رتینوپاتی دیابتی اقدام نماید.
توجه داشته باشید که مراحل اولیه این عارضه بدون علامت می باشد. در نتیجه تنها از طریق انجام معاینات منظم و به موقع می توان از بروز رتینوپاتی دیابتی پیشگیری کرد.

تست دیابت در تشخیص رتینوپاتی

عوامل تشدید کننده رتینوپاتی دیابتی

برخی مشکلات به همراه دیابت می توانند رتینوپاتی را تشدید کنند و یا زمان بروز آن را سرعت بخشند. از عوامل تشدید کننده رتینوپاتی دیابتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1_ بالا بودن قند خون فرد دیابتی به طور مداوم
2_ بالا رفتن فشار خون: زیرا این افزایش فشار نیز می تواند آسیب به عروق چشمی را تشدید نماید.
3_ بالا بودن چربی خون در فرد دیابتی
4_ وجود بیماری های کلیوی
5_ مصرف دخانیات نیز چه به صورت مستقیم، یعنی خود فرد مصرف کننده باشد و یا غیر مستقیم (فرد در معرض دود دخانیات افراد مصرف کننده قرار داشته باشد)
با کنترل مواردی که در بالا به آن اشاره شد می توانید سیر بیماری رتینوپاتی دیابتی را کند نمایید.

معاینه رتینوپاتی دیابتی _ کلینیک چشم بینایی

درمان رتینوپاتی دیابتی 

1_ در صورتی که بیماری در مراحل اولیه خود قرار داشته باشد، می توان از لیزر درمانی جهت درمان رتینوپاتی دیابتی استفاده کرد. این روش در صورت آسیب به لکه زرد در شبکیه چشم نیز کاربردی می باشد.
2_ تزریق داروهای استروئیدی در محل ضایعه
3_ در صورتی که بر اثر پیشرفت بیماری، شبکیه چشم خود دچار پارگی شده باشد و یا عروق آن خونریزی نمایند، با عمل جراحی مایع زجاجیه برداشته خواهد شد.
4_ در صورتی که بر اثر آسیب های وارده به شبکیه چشم، اسکار هایی ایجاد شده باشد که در بینایی فرد اختلال ایجاد نمایند، با کمک ویترکتومی می توان آن را برطرف نمود.
تمامی درمانهایی که برای رتینوپاتی دیابتی ارائه شد، به منظور به تاخیر انداختن این بیماری و یا کند کردن سیر بیماری است. چرا که رتینوپاتی دیابتی به طور قطعی و کامل قابل درمان نیست. به افرادی که تحت درمان قرار گرفته اند آموزش داده می شود که در صورت اطلاع از هر گونه تغییر در کیفیت بینایی خود به چشم پزشک مراجعه کرده و معاینه شوند؛ زیرا با گذشت زمان و بر اثر پیشرفت دیابت ممکن است نیاز شود تا این افراد مجددا مورد درمان قرار گیرند.

مطالب مربوط با آشنایی با بیماری رتینوپاتی دیابتی
وجود لکه های شناور در چشم، علائم و راه های درمان آن

وجود لکه های شناور در چشم، علائم و راه های درمان آن

آیا دلایل، علائم و راه های درمان لکه های شناور در چشم را می دانید؟ برای دانستن دلایل، علائم و راه های درمان لکه های شناور در چشم با ما همراه باشید.
بیشتر
افتادگی پلک بوتاکس

افتادگی پلک بوتاکس

افتادگی پلک بعد از بوتاکس یکی از عوارضی است که ممکن است برای افراد بسیار زیادی به وجود بیاید. داشتن ظاهری زیبا و جوان اگر با انجام یک روش درست به صورت اصولی اتفاق نیفتد به مراتب عارضه های مختلفی را برای مراجعه کننده به وجود خواهد آورد.
بیشتر
جراحی به روش SMILE چیست

جراحی به روش SMILE چیست

احتمالاً کلمه لبخند (SMILE) شما را یاد ارتودنسی و یا طرح لبخند و زیبایی دندان بیاندازد، نه چشم پزشکی! ولیکن چنانچه بیشتر به خود توجه کنید این کلمه برای شما معنایی تازه پیدا خواهد کرد.
بیشتر
آلرژی چشمی چیست و چگونه درمان می شود

آلرژی چشمی چیست و چگونه درمان می شود

اگر به دنبال آلرژی چشمی و راه های درمان آن هستید باید علت این امر را تشخیص دهید. در برخی موارد برای آلرژی چشمی و راه های درمان آن باید به پزشک مراجعه کرد.
بیشتر
6LdhPwgbAAAAAMu0Zi9ePAgqbmwgzXXDuDGupz0I