چشم یکی از اعضای حیاتی و مهم بدن است که سلامت آن برای تمام افراد جهان بسیار حائز اهمیت می باشد. این احتمال وجود که کودکان با بعضی از عارضه های چشمی از دوران کودکی دست و پنجه نرم کنند. تنبلی چشم یکی از بیماری هایی است که بیشتر در کودکان دیده می شود و در صورتی که در سنین کودکی درمان نشود، می تواند عوارض ناگواری برای فرد بر جای بگذارد. از این رو در این مقاله در تلاش هستیم تا درباره تنبلی چشم و راه های پیشگیری و درمان آن اطلاعاتی کسب کنیم تا با آگاهی از سلامت چشم خود از زندگی لذت ببریم.
آمبولی یا تنبلی چشم یکی از بیماری هایی است که بیشتر در دوران کودکی شاهد بروز آن هستیم. این کاهش دید معمولا برای یک چشم و گاهی اوقات هر دو چشم رخ می دهد. چشم انسان از دوران جنینی تا حدود سن ده سالگی تکامل پیدا می کند. آمبولی زمانی رخ می دهد که یک نوع اختلال در چشم ایجاد شده و هماهنگی درست در بین مغز و چشم ایجاد نمی شود. این امر باعث می شود با وجود اینکه چشم کاملا طبیعی به نظر می رسد، ولی دید طبیعی نداشته و بعد از گذشت زمانی دچار تنبلی شود. در صورتی که تنبلی چشم به موقع تشخیص داده نشود، باعث می شود فرد کم بینایی یا حتی در بعضی از موارد نابینایی را در آینده تجربه کند. در صورت وجود تنبلی چشم، بیمار حتی با وجود عینک باز هم دید کامل نداشته و از تاری دید رنج خواهد برد.
به گفته متخصصان علت ایجاد آمبولی در نزدیک بینی، دور بینی و حتی بیمارانی که از آستیگماتیسم رنج می برند این است که دید دو چشم با یکدیگر تفاوت دارد. در این شرایط چشمی که نسبت به دیگری ضعیف تر است، تصویر واضحی از اجسام دریافت نمی کند. در این شرایط مغز تلاش می کند دوبینی را حذف کرده (حذف تصویر چشم ضعیف تر) و این امر منجر به تنبلی چشم می شود. بیمارانی که از انحراف چشم رنج می برند، در گذر زمان این آمبولی را تجربه خواهند کرد. علاوه بر موارد گفته شده علت های دیگری نیز برای تنبلی چشم وجود دارد. آب مروارید و همچنین پایین افتادگی پلک در نتیجه مشکلات مادرزادی هستند. این دو عامل باعث می شوند مغز از میان دو تصویر یکسانی که ایجاد می شوند، تصویر مبهم را حذف کرده و در نهایت شاهد آمبولی باشیم.
همانطور که همه می دانند پیشگیری بهتر از درمان است، بنابراین سعی کنید کودک خود را در سنین کودکی حتما به مراکز چشم پزشکی معتبر ببرید تا معاینات لازم بر روی چشم او انجام شود. بهترین و تنها راهی که شما می توانید از تنبلی چشم پیشگیری کنید، تشخیص به موقع عواملی است که باعث ایجاد آمبولی می شود. از آنجایی که این امر کاری بسیار سخت است، پیشنهاد می شود خانواده ها تا قبل از سن 5 سالگی، هرچند وقت یکبار برای معاینه چشم فرزندان خود به مراکز بینایی سنجی مراجعه کنند تا از سلامت چشم آن ها اطمینان یابند. گاهی اوقات کودکان از سردرد، خستگی چشم، درد در ناحیه چشم و حتی وضوح پایین تصاویر رنج می برند و نسبت به آن شکایت دارند. در صورت برخورد با هر یک از این علائم، بهتر است کودک خود را برای معاینه نزد متخصص ببرید تا از هرگونه عاملی که باعث آمبولی می شود پیشگیری کنید.
متخصصان چشم پزشکی چندین راه برای درمان آمبولی پیشنهاد داده اند که هر کدام از آنها اثر فوق العاده ای برای درمان چشم دارد. بستن چشم سالم و همچنین استفاده از عینک ،دو راهی هستند که تقریبا تمامی پزشکان به آن ایمان دارند. بدین صورت که پزشک به شما پیشنهاد می دهد در طی روز برای چند ساعت چشم سالم را ببندید و با چشم بیمار خود به انجام کارهای خود بپردازید. این امر باعث می شود مغز تلاش کند تصویر مبهم و تار را بهبود ببخشد و مانع از این می شود که چشم بیمار بیش از پیش دچار تنبلی شود. در کنار بستن چشم، پزشک برای شما عینک و استفاده از قطره را تجویز می کند تا روند درمان شما با سرعت بیشتری پیش رود. گاهی اوقات جراح چشم پزشک عمل جراحی تنبلی چشم را پیشنهاد می دهد. فراموش نکنید با توجه به آشنایی با قیمت جراحی تنبلی چشم و هزینه درمان در کنار آن در طی فرایند درمان باید شکیبا باشید و دوره درمان چشم خود را کامل کنید.
فراموش نکنید دادن تشخیص تنبلی چشم مخصوصا در کودکان کار آسانی نیست، در بیشتر موارد تا زمانی که کودک دچار انحراف چشمی نشده باشد والدین متوجه بیماری نمی شوند. احتمال درمان آمبولی چشمی در دوران کودکی (زیر 9 سال) بسیار بیشتر است و پس از گذشت این مدت درمان به سختی و در بعضی موارد امکان پذیر نمی باشد. حتما تا قبل از سن 3 سالگی برای معاینه چشم کودک مراجعه کنید تا در صورت وجود هرگونه مشکلی، متخصص راه حل های لازم را به شما ارائه دهد. گاهی اوقات با وجود رفع تنبلی چشم، شاید تشخیص پزشک بر این باشد تا مدتی روند استفاده از چشم بند ادامه پیدا کند. این امر کمک می کند تا امکان بازگشت تنبلی چشم به حداقل رسد.
امتیاز کاربران برای این صفحه