دکتر پورمازار جراح و متخصص عمل لازک چشم ،لیزیک،بلفاروپلاستی

علت رتینوپاتی نوزادان نارس چیست؟

گردآوری شده توسط : گروه تحقیقاتی کلینیک چشم بینایی
آخرین به روز رسانی :28 فروردین ، 1399
علت رتینوپاتی نوزادان نارس چیست؟

این بیماری در واقع مشکلات مربوط به شبکیه چشم است که می تواند منجر به کوری شود.ROP رتینوپاتی در کودکان نارس به علت کامل نشدن شبکیه چشم، رتینوپاتی اتفاق می افتد که در هنگام تولد حتما باید پیگیری شود تا در آینده باعث کوری نشود.

رتینوپاتی چیست؟

رتین به معنای شبکیه است و رتینوپاتی مشکلاتی است که به شبکیه چشم آسیب می رساند و علت آن نرسیدن اکسیژن کافی به شبکیه چشم است. هنگامی که ساختمان عروقی چشم در کودکان کامل نشده است و رشد غیر طبیعی دارند، به این بیماری گرفتار می شوند زیرا این بیماری در حین تکامل عروقی خونی شبکیه ایجاد می شود. در گذشته هنگامی که نوزادان نارس در دستگاه قرار می گرفتند، به علت مقدار زیاد اکسیژن موجود در دستگاه، به رتینوپاتی دچار می شدند اما امروزه این بیماری کمتر در میان نوزادان به چشم می خورد.

تصویر در شبکیه چشم تشکیل می شود و داده ها از آنجا به به مغز منتقل می شوند. بیماری رتینوپاتی بسته به شدتی که دارد می تواند مشکلاتی از جمله تاری دید و کوری ایجاد کند. این بیماری بر اساس شدتی که دارد به 5 درجه تقسیم می شود. در درجات بالای این بیماری، امکان ایجاد زخم قرنیه در نوزادان، پاره شدگی شبکیه، انحراف و تنبلی چشم، خونریزی زجاجیه و یا نزدیک بینی وجود دارد. برای جلوگیری از تنبلی چشم باید غربالگری ها را جدی گرفت. چون کودکان 3، 4 ساله نمی توانند مشکلات بینایی خود را بیان کنند، پس بهتر است حداقل 3 بار تا قبل از مدرسه معاینه شوند. رتینوپاتی نوزادان نارس، رتینوپاتی ناشی از فشار خون بالا و رتینوپاتی دیابتی از جمله رتینوپاتی های معروف هستند.

رتینوپاتی چیست

عوامل ایجاد رتینوپاتی نوزادان نارس

  • وزن کم نوزادان در هنگام تولد ( کمتر از 2 کیلوگرم )
  • در صورتی که نوزاد در هفته اول تولد به اکسیژن نیاز پیدا کند.
  • تولد زود هنگام، یعنی قبل از هفته 37 بارداری نوزاد متولد شود.
  • حمایت تنفسی طولانی
  • علائم و نشانه های رتینوپاتی
  • اختلال دید در نگاه کردن به دور
  • نگه داشتن اجسام در نزدیکی چشم
  • تمایل نداشتن برای استفاده از یک چشم
  • ضعف دید
  • انحراف چشم
  • افت کردن ناگهانی دید چشم
  • تنگ کردن چشم ها در زمان نگاه کردن

رتینوپاتی نوزادان

تشخیص رتینوپاتی در نوزادان

کودکانی که زود متولد می شوند و یا اینکه در هنگام تولد وزنشان کمتر از حد طبیعی است باید تحت نظر پزشک قرار بگیرند تا در صورت وجود رتینوپاتی بتوان سریع از آن مطلع شد تا بتوان درمان را سریع‌تر آغاز کرد تا در آینده منجر به کوری نوزاد نشود. تشخیص این بیماری بر عهده چشم پزشک یا فوق تخصص شبکیه است. 30 دقیقه قبل از معاینه می توان از قطره های ترکیبی جهت دیلاته کردن مردمک ( گشاد شدن مردمک ) استفاده کرد. در هنگام معاینه چشم نوزاد باید بسیار مراقبت کرد زیرا استفاده کردن از این داروها عوارض سیستمیک دارند. در صورت تشخیص پزشک از قطره های بی حس کننده نیز استفاده می شود. برای معاینه از افتالموسکوپ غیر مستقیم استفاده می شود همچنین در روش های مدرن معاینه از دوربین های تماسی مانند " رِت کم " استفاده می کنند.

رتینوپاتی نوزادان

درمان رتینوپاتی نوزادان

همانطور که گفته شد رتینوپاتی دارای 5 درجه است. در درجات کمتر از 3 نیازی به درمان نیست و بهبود می یابند فقط تا هنگام غیر فعال شدن عروق غیر طبیعی باید تحت نظر پزشک باشند و پیگیری شوند. در درجه 3 بیماری، برای درمان از لیزر، تزریق داخل چشمی و داروهای ضد رشد عروق استفاده می شود. در درجات 4 و 5 و به هنگام جدا شدگی شبکیه، عمل جراحی و ویترکتومی انجام می شود.
لیزر شبکیه: پرتوی نور متمرکز بر بافت معیوب است. لیزر شبکیه یک نوع درمان غیر تهاجمی است که می تواند بر روی شبکیه چشم متمرکز شود و به عنوان یک وسیله قدرتمند برای درمان استفاده شود.
مراقبت های بعد از لیزر: بعد از لیزر دید کمی کاهش می یابد، بنابراین کارهایی که نیاز به دقت بالا دارند را نباید انجام داد زیرا می تواند خطر آفرین باشد. استفاده از عینک آفتابی بعد از لیزر شبکیه نیاز نیست مگر در کسانی که حساسیت به نور آفتاب دارند. همچنین نیاز نیست از قطره های خاصی استفاده کنند مگر اینکه دستور پزشک باشد.

رتینوپاتی نوزادان

پیشگیری از رتینوپاتی نوزادان

هنگامی که نوزادی قبل از هفته 32 بارداری، متولد می شوند نیاز است در هفته چهارم تولد تحت معاینه چشم پزشک قرار بگیرند حتی اگر مشکلات تنفسی و ریوی نداشته باشند. همچنین تمام نوزادان نارسی که کمتر از 37 هفته هستند و مشکلات تنفسی و ریوی دارند باید در هفته 3 و 4 تولد، تحت معاینه دقیق توسط دکتر پورمازار متخصص و جراح چشم کودکان قرار بگیرند. تمامی نوزادانی که وزن آنها در هنگام تولد کم است و زیر 2 کیلوگرم وزن دارند، در صورتی که در آی سی یو بستری شوند و نیاز به اکسیژن داشته باشند، باید معاینه دقیق چشم بشوند و طبق تشخیص متخصص مربوطه باید در فواصل معینی که تعیین می شود، تحت نظر قرار بگیرند. 

مطالب مربوط با علت رتینوپاتی نوزادان نارس چیست؟
بیماری گریوز چشمی یا بیرون زدگی چشم و راه های درمان آن

بیماری گریوز چشمی یا بیرون زدگی چشم و راه های درمان آن

بیماری گریوز چشمی یا بیرون زدگی یکی از بیماری های چشمی می باشد که همانند دیگر بیماری ها از علائم خاص خود برخوردار بوده و عوارض دارد. در این مقاله با بیماری گریوز چشمی یا بیرون زدگی چشم و راه های درمان آن بیشتر آشنا خواهید شد.
بیشتر
نحوه تشخیص عیوب ژنتیکی آب سیاه به کمک DNA

نحوه تشخیص عیوب ژنتیکی آب سیاه به کمک DNA

نحوه تشخیص بیماری آب سیاه یا گلوکوم به کمک DNA این روزها امکان پذیر بوده و این دو مورد بایکدیگر رابطه مستقیم دارند که در این مقاله با نحوه تشخیص بیماری آب سیاه به کمک DNA آشنا خواهید شد.
بیشتر
انواع قطره های چشمی اشک مصنوعی و کاربردهای آن ها

انواع قطره های چشمی اشک مصنوعی و کاربردهای آن ها

خیلی از ما برای رفع سوزش یا خشکی چشم از قطره‌های چشمی و یا پماد چشمی استفاده کرده می‌کنیم. در ادامه به معرفی برخی از انواع قطره چشم و همچنین چگونگی استفاده از آن‌ها می‌پردازیم.
بیشتر
توضیحاتی در مورد به وجود آمدن آب مروارید

توضیحاتی در مورد به وجود آمدن آب مروارید

آب مروارید در صورت درمان نشدن به زودی پیشرفت می کند و در این صورت بایستی دست به عمل جراحی زد. آب مروارید در هر سنی امکان دارد به وجود بیاید
بیشتر
6LdhPwgbAAAAAMu0Zi9ePAgqbmwgzXXDuDGupz0I