زمانی که فشار خون بیش از حد بالا باشد، باعث می شود نیروی زیادی به سرخرگ ها و قلب وارد شود. اگر فشار خون بالا تحت درمان قرار نگیرد و کنترل نشود، می تواند موجب بروز مشکلات بسیاری برای سلامتی شود. این مشکلات شامل از دست دادن بینایی، نارسایی قلبی، بیماری کلیه و سکته می باشد.
شبکیه چشم تنها عضو بدن است که عروق آن را می توان به صورت مستقیم مشاهده نمود. قبل از آنکه عوارض فشار خون بر سایر اعضای بدن پدیدار شود می توان عوارض فشار خون را در رگ های شبکیه چشم مشاهده نمود. فشار خون بالا باعث تنگ شدن تدریجی سرخرگ های شبکیه می شود. زمانی که در مراحل ابتدایی فشار خون هستید وعوارض آن چندان قابل مشاهده نیست این احتمال وجود دارد که بتوان جلوی پیشرفت این بیماری را گرفت اما زمانی که این بیماری پیشرفت کند سرخرگ ها تنگ تر می شود و در هنگام تنگ تر و باریک شدن شریان ها ممکن است دیواره آنها در برخی نقاط به صورت موضعی دچار اسپاسم شده و باعث شود ظاهر نامنظمی داشته باشد. پس از این اتفاق و تنگ شدن رگ ها، خونریزی های کوچک در شبکیه اتفاق می افتد و یا این امکان وجود دارد که موادی از داخل شریان ها به داخل شبکیه نشت کند و باعث ایجاد لکه های سفید، بر روی شبکیه شود.
از د یگر عوارض آن می توان به ورم سر عصب بینایی نیز اشاره کرد. اما نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که هیچکدام از این علایم تغییر محسوسی در بینایی فرد ایجاد نمی کند و در صورت درمان فشار خون تغییرات به وجود آمده به مرور از بین رفته و به حالت معمول برمی گردند و ظاهر شبیکه ظاهر عادی پیدا می کند.
فشار خون بالا می تواند زمینه ساز بروز انسداد شریان مرکزی شبکیه شود که در این حالت باعث فشار خون بویژه در افراد جوان می باشد البته تاثیر خاصی بر بینایی فرد ندارد .فشار خون بالا در افرادی که به دیابت مبتلا هستند می تواند منجر به تشدید عوارض دیابت در شبکیه یا رتینوپاتی دیابتی شود. به همین دلیل افراد دیابتی باید خیلی بیشتر مراقب فشار خون خود باشند.
معاینه شبکیه وسیله خوبی برای ارزیابی کنترل فشار خون است . تغییرات شبکیه در صورتی که درمان به صورت مناسب رخ دهد بر طرف می شود. معمولا در صورتی که درمان به صورت مناسب رخ دهد تغییرات شبکیه پس از مدتی برطرف می شود و در صورتیکه معاینه چشم بعد از دو یا سه ماه تکرار شود شبکیه ظاهر طبیعی خواهد داشت.
از مشکلات شایع چشمی و همچنین از عوامل خطر ساز اختلال در دید و گلوکوم می توان به اصلاح عیوب انکساری چشم اشاره کرد. برخی از صاحبنظران یکی از دلایل احتمالی گلوکوم در مبتلایان به عیوب انکساری را فشار داخل چشم بیمار می دانند.
شما عزیزان می توانید با مراجعه به مطب دکتر پورمازار، جراح و متخصص عمل لازک، لیزیک چشم و جراحی بلفاروپلاستی، نسبت به درمان انواع بیماری چشمی خود اقدام کنید.