دکتر پورمازار جراح و متخصص عمل لازک چشم ،لیزیک،بلفاروپلاستی

ليزر شبكيه و ديابت

ليزر شبكيه و ديابت
مطالب مربوط با ليزر شبكيه و ديابت

دیابت از بیماری های بسیار شایع در بین مردم سراسر جهان است. بیماران مبتلا به دیابت توانایی تولید انسولین را در بدن خود ندارند. اگر انسولین در بدن ترشح نشود قند در خون باقی می ماند و به تدریج افزایش می یابد. در نتیجه سلول های بدن با کمبود گلوکز مواجه می شوند در نتیجه بیماران مبتلا به دیابت باید با تزریق انسولین گلوکز مورد نیاز بدن را تامین کنند. در صورتیکه این بیماری درمان نشود به مرور باعث از دست رفتن بینایی در اثر شکل گیری رگهای کوچک و حساس خود در پشت چشم در اثر انباشت قند و همچنین پاره شدن آن در فرآیندی موسوم به رتینوپاتی دیابتی است. درمان جدید لیزر برای جلوگیری از نابینایی افرادی که به دیابت مبتلا هستند. درمان لیزری در لیزر درمانی شبکیه چشم تنها در زمان چشمگیر شدن فقدان بینایی ارائه می شود. در لیزر شبکیه چشم پارگی رگها را دوخته و از تبدیل آنها به زخم که منجر به بروز مشکلاتی برای بینایی می شود، جلوگیری می کند. 

🔍 رتینوپاتی دیابتی چیست ؟

رتینوپاتی دیابتی نوعی عارضه که به دلیل وجود دیابت به وجود می آید و به دلیل تغییرات به وجود آمده در رگ های خونی به وجود می آید ایجاد می شود. این عارضه دلیل اصلی کاهش دید بیماران دیابتی ست. احتمال رتینوپاتی چشم در افرادی که طول بیماری آنها بیشتر است بیشتر می شود در این صورت مقدار زیادی صدمه به عروق شبکیه زده می شود. در افرادی که به دیابت مبتلا می شوند احتمال اینکه رتینوپاتی دیابتی در فرد ایجاد شود زیادتر است. اگر شما از افرادی هستید که دیابت دارید دانستن این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است که با بهبود وسایل تشخیصی درمانی فقط یک درصد کوچکی از بیماران مبتلا به دیابت با مشکلات جدی که ناشی از کاهش دید خواهند شد روبرو خواهند بود . و این مشروط بر این است که به موقع به چشم پزشک مراجعه نمایند. 

🔬 انواع رتینوپاتی دیابتی

رتینوپاتی زمینه ای: این نوع از رتینوپاتی عروق کوچک در پرده شبکیه صدمه دیده و باعث بروز مایع یا خون از آنها می شود. مایع یا خونی که نشت می کند در پرده شبکیه باعث تورم می شود و یا رسوباتی بنام اگزودا ایجاد می کند. 

رتینوپاتی پرولیفراتیو (تکثیری) : رگهای خونی و غیر طبیعی بر روی سطح شبکیه رشد می کنند. رگهای ایجاد شده دیواره ضعیف تری دارند و شکننده تر هستند و همچنین ممکن است باعث وجود خونریزی شوند. زمانی که رگهای خونی غیرطبیعی در اطراف مردمک روی عنبیه در قسمت رنگی چشم رشد کرده و با افزایش فشار چشم باعث ایجاد فشار چشم می شود. 

☑ علائم رتینوپاتی دیابتی

در رتینوپاتی زمینه ای هیچ نوع علامتی وجود ندارد. اما در صورتی که تورم ایجاد شود باعث تاری دید تدریجی می شود. معاینه چشم پزشکی تنها راهی ست که به کمک آن می توان تغییرات داخل چشم شما را پیدا کرد. رتینوپاتی دیابتی بدون درد است اما شکل جدیدی از بیماری است که نیازمند توجه پزشکی فوری ست. 

💉 درمان رتینوپاتی دیابتی

موارد مهم در درمان چشم که توسط پزشک متخصص چشم زیر نظر قرار می گیرد .

سن شما

تاریخچه پزشکی شما

چگونگی نحوه زندگی شما

میزان آسیب دیدگی شبکیه

🔍 لیزر شبکیه چیست ؟

لیزر پرتوی نور متمرکز است که بسیار دقیق متمرکز بر بافت معیوب می شود. اکثرا لیزرهای مختلف توسط بافت های مختلف بدن جذب می شود. لیزرها در درمان بیماری های شبکیه به یک ابزار رایج و بسیار قدرتمند تبدیل شده اند. با استفاده از لنزهای مختلف، پرتوهای لیزر، به عنوان درمان غیر متهاجمی می توانند بر روی شبکیه چشم متمرکز شوند. 

جراحی لیزر شبکیه چشم: این روش برای درمان رتینوپاتی دیابتی موثر است . یک اشعه قوی از نور لیزر بر روی قسمت صدمه دیده شبکیه متمرکز می شود. زمانی که اشعه لیزر بر روی رگهای آسیب دیده تابیده می شود باعث بسته شدن رگهای نشت کننده می شود و بدین وسیله تورم مرکز دید کم می شود. نام دیگر این درمان فوتوکوآگولاسیون است. عمل لیزر شبکیه چشم ممکن است در مطب چشم پزشک و یا در یک کلینیک چشم پزشکی بسیار ساده با قیمت و هزینه مناسب انجام شود. چنانچه رتینوپاتی دیابتی در مرحله های اولیه توسط چشم پزشک تشخیص داده شود جراحی لیزر می تواند روند کاهش دید را آهسته کند. اما در بیمارانی که رتینوپاتی دیابتی آنها در مرحله پیشرفته تری از این بیماری ست باز هم جراحی لیزر می تواند شانس کاهش دید را کم کند. 

 مراقبت های بعد از لیزر درمانی شبکیه

لیزر درمانی شبکیه یک درمان سرپایی ست که در درمان ضایعات شبکیه به کمک امواج لیزر انجام می شود. استفاده از قطره های بازکننده مردمک چشم برای انجام لیزر شبکیه چشم مورد استفاده قرار می گیرد. به علت کاهش دید ناشی از لیزر، بعد از عمل باید از انجام کارهایی که نیازمند دید دقیق است و همچنین کارهایی که در صور افت دید می توانند خطر آفرین باشد همانند رانندگی، عبور از راه پله، کار با چاقو و وسایل برند و... باید پرهیز کرد. از جمله مراقبت های بعد از لیزر شبکیه چشم استفاده از عینک آفتابی نیاز نیست مگر در موارد حساسیت زیاد به نور می توانید از عینک آفتابی استفاده کنید. همچنین نیاز به استفاده از قطره چشمی خاصی نیست اما اگر قبل از لیزر از قطره خاصی استفاده می کنید باید مصرف آن را طبق دستور پزشک همانند قبل ادامه دهید.

عوارض بعد از لیزر درمانی شبکیه

یکی از عوارض لیزر شبکیه چشم، تاری دید است که معمولا در عرض چند ساعت تا یک روز بعد از عمل جراحی رتینوپاتی دیابتی بهبود می یابد. اما فقط تاری دید از عوارض لیزر چشم دیابتی بعد از عمل نیست.

  • حساسیت به نور
  • افت دید در نور
  • دیدن لکه های سیاه در میدان دید
  • دیدن لکه های رنگی
  • تغییر دید رنگ
  • کاهش دید در تاریکی و ... که اکثر این علائم گذراست و به مرور زمان بهبود می یابد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص لیزر شبکیه و دیابت و مراقبت های بعد از لیزر درمانی شبکیه می توانید به سایت جراح و متخصص بیماری های چشم، دکتر پورمازار مراجعه کنید.

6LdhPwgbAAAAAMu0Zi9ePAgqbmwgzXXDuDGupz0I