روش لازک (LASEK) نوع تغییر یافته پی آر کی (PRK) می باشد. در جراحی لازک چشم پزشک از یک محلول الکلی جهت برداشت لایه اپی تلیوم قرنیه استفاده می کند. سپس لیزر اکسایمر بر روی قرنیه تابیده می شود و مجدداً لایه اپی تلیوم در محل اولیه قرار می گیرد. این روش در حال حاضر طرفداران کمتری دارد و عملاً جراحی پی آر کی (PRK) جایگزین آن شده است.
بیماری انحراف چشم، یکی از بیماری هاییست که جزو عیوب انکساری محسوب نشده و این بیماری مربوط به عضلات چشم می باشد و قطعا با عمل لیزیک بهبود نخواهد یافت. اما جای نگرانی نیست چون با دیگر روش ها که در این گزارش آمده است، قابل درمان می باشد.
یکی از جراحی های بینایی که در سال های اخیر از طرفداران زیادی برخوردار بوده، عمل جراحی پلک و همینطور لیزیک چشم بوده است که در گزارش می خواهیم با مراقبت هایی که بعد از این دو جراحی باید انجام شود، مطالبی را ارائه دهیم.
یکی دیگر از روش های جدی درمان عیوب انکساری عمل لازک چشم می باشد که با انجام این عمل جراحی از شر عینک های طبی خلاص خواهید شد.
قرنیه و عدسی چشم به تمرکز بر روی جسم هدف کمک بسیار زیادی می کنند، حال اگر آسیب ببینند که در اصطلاح به آن عیوب انکساری می گویند، دیگر چشم نمی تواند به درستی تمرکز کند و باعث تاری دید خواهد شد و در مواقعی تاری دید به قدری شدید است که در نهایت منجر به اختلال در بینایی می شود. اصلاح عیوب انکساری روش های متعددی دارد که بین آنها به تازگی جراحی های لیزیک و لازک چشم بسیار شهرت پیدا کرده اند و افراد بسیاری خواهان جراحی هستند.
جراحی های لیزیک و لازک و پی آر کی و انتخاب بهترین روش به منظور برطرف کردن عیوب انکساری در هر فرد و با توجه به شرایط ویژه خود شخص قابل ارزیابی است. قبل از هر اقدامی بیماران باید به این نکته توجه کنند که افراد با شماره های چشم یکسان دارای شرایط مختلف چشمی از لحاظ ضخامت قرنیه، انحنای قرنیه و همچنین اندازه زاویه عمق بافتی با یکدیگر متفاوت هستند. پس باید به این نکته توجه کرد که روش های جراحی لیزیک چشم و لازک چشم مناسب برای یک فرد با یک شماره چشم ممکن است برای فرد دیگر با همان شماره چشم مناسب نباشد.
لیزیک یکی از انواع عمل های جراحی چشم است که برای رفع عیوب انکساری چشم در بیمار نزدیک بین، دوربین و یا آستیگماتیسم انجام می گیرد. در این روش جراحی، متخصص چشم پزشک جهت اصلاحات لازم بر روی قرنیه از "لیزر اگزایمر" استفاده می کند. در اکثر موارد و روی بیشتر مریض ها، فرد بهبود می یابد و دیگر نیازی به استفاده از عینک و یا لنز نخواهد داشت. روش کار عمل لیزیک چشم به اینگونه است که ابتدا یک لایه نازک از سطح قرنیه چشم تراشیده می شود و سپس توسط لیزر به اندازه مورد نظر می رسد. در این روش، جراحی هر کدام از چشم ها تنها 5 دقیقه به طول می انجامد، البته استفاده از لیزر در این روش جراحی، 5 الی 20 ثانیه خواهد بود. جراحی لیزیک چشم به صورت سرپایی انجام می شود. چشم پزشک برای جراحی لیزیک از بی حسی استفاده می کند و به همین علت فرد بیمار دردی را حس نمی کند.
امروزه با زیاد شدن متقاضیان لیزر چشم جهت رفع عیوب انکساری، به بررسی مزایای روش های مختلف می پردازیم تا با اطلاع کامل از آنها، بهترین روش را انتخاب نماییم، البته این امر در شرایطی است که تمامی ملزومات عمل های لیزری را داشته باشید. به بررسی و مزایای جراحی لیزیک چشم می پردازیم.
تمامی اتفاقات و جراحی های پزشکی دارای مزایا و معایب هستند و نمی توان گفت کاری که برای بیماری انجام می شود بدون هیچ عوارض و یا معایبی رخ خواهد داد. به همین علت با توجه به آسان بودن و یکی از بهترین روش های جراحی اصلاح عیوب انکساری چشم، جراحی لیزیک چشم نیز معایبی دارد که به بررسی آنها می پردازیم.
جراحی لیزیک دارای عوارضی است که البته هر کدام از این موارد ممکن است برای افراد اتفاق بیافتد و تمام آنها حتمی نخواهد بود.
نکته: احتمال ایجاد این عوارض پس از جراحی لیزیک چشم بسیار کم است.
نکته: در انتخاب متخصص چشم پزشک خود دقت نمایید تا با کمترین عوارض و بهبود نسبتاً زیاد دوره جراحی خود را پشت سر بگذارید.
برخی شرایط و عواملی هستند که باعث می شود عمل لیزیک به تعویق بیافتد و یا باعث شوند حتی از عمل جلوگیری شود. بنابراین شرایطی را برای شما نام می بریم تا با استفاده از آن بدانید بهترین زمان جراحی لیزیک چه موقع است و بعد اقدام به عمل آورید.
- مبتلا نبودن فرد به بیماری های عفونتی چشم که در پی آن پزشک جراحی را لغو خواهد کرد.
- ثبات نمره چشم در طول یکسال گذشته و تغییر بسیار کم آن نهایتاً بین 0.25 الی 0.5 نمره.
- شرایط سنی مناسب که فرد بیمار می بایست حداقل 18 سال و حداکثر 40 سال سن داشته باشد زیرا بعد از آن قدرت و توانایی ترمیم در انسان کاهش پیدا می کند.
- بیمار نباید خشکی چشم پایدار و آسیب های شدید چشمی داشته باشد.
- بیمارانی که دارای کاتاراکت و یا گلوکوم هستند، پس از برطرف کردن مشکلات چشمی خود می توانند عمل لیزیک داشته باشند.
- دارا بودن ضخامت مناسب و کافی قرنیه از مهمترین فاکتورها محسوب می شود.
- افرادی که بالای 18 سال هستند (بهترین سن برای جراحی لیزیک 18 الی 21)
- کسانی که شماره چشم آنها در طول سال اخیر ثابت بوده است.
- بیمارانی که دارای بیماری های چشمی همانند آب مروارید، آب سیاه، قوز قرنیه یا بیماری های عمومی مانند روماتیسم و یا دیابت پیشرفته نیستند.
- بیمارانی که ضخامت قرنیه آنها مناسب است.
- کسانی که شماره چشمشان کمتر از 10 می باشد.
- خانم های باردار: عمل لیزیک بر روی سلامت جنین تاثیری نمی گذارد ولیکن به دلیل تغییرات هورمونی در این دوره به نحوی است که ممکن است نتیجه دلخواه را برای فرد نداشته باشد.
- این عمل جراحی به افراد بالای 40 سال توصیه نمی شود.
- کسانی که داروهای خاص همانند داروی میگرن و یا درمان آکنه استفاده می کنند.
- بیمارانی که از خشکی چشم دارند.
مواردی هستند که پزشک معالج از بیمار می خواهد که چند روز قبل از جراحی آنها را رعایت نماید، در این قسمت آن موارد را برای شما بازگو می کنیم.
استحمام یک روز قبل از عمل جراحی و لبه پلک های خود را با شامپو بچه رقیق شده به خوبی شستشو دهید. روز عمل از استفاده عطر و مواد معطر خودداری نمایید. چنانچه از لنزهای تماسی استفاده می کنید، حداقل دو هفته قبل از ارزیابی و جراحی نباید از آن استفاده نمایید زیرا لنزهای تماسی حالت قرنیه چشم را تغییر می دهد. در روز عمل لیزیک چشم غذای سبک میل کنید، همچنین تمام داروهای تجویز شده را همراه با خود ببرید. از آرایش چشم و مدل مویی که قرار دهی ثابت سر را زیر لیزر دشوار کند، خودداری کنید.
این عمل جراحی دوره نقاهت بسیار کمی دارد و می توان گفت تنها چند ساعت به طول می انجامد. در شرایط و موارد بسیار نادر ممکن است دوره نقاهت جراحی لیزیک چشم 3 الی 6 ماه بعد از عمل طول بکشد تا دید به حالت نرمال و پایدار برسد.
چنانچه فاصله دید شما با لیزیک درست شود، ممکن است که حوالی سن 45 سال برای مطالعه به عینک نیاز داشته باشید.
نکته: این موارد نادر هستند و معمولاً این روش جراحی چشم دوره نقاهت خاصی ندارد.
همانند دیگر جراحی ها این عمل نیز نیازمند مراقبت هایی بعد از آن است. اقداماتی که معمولاً پزشک از بیمار می خواهد که پس از جراحی لیزیک انجام دهد را با هم بررسی می کنیم.
نکته: در صورت بروز مشکلی به غیر از مسائل گفته شده، می بایست با دکتر معالج خود تماس حاصل کنید.
لازک چشم یکی از جراحی های مرسوم و جدید برای رفع عیوب انکساری چشم می باشد. این روش توسط پزشکان آمریکایی در سال 1999 میلادی به دنیای پزشکی وارد شد. بسیاری از افرادی که قرنیه نازکی داشتند و نمی توانستند روش های دیگر را برای عیوب چشم خود امتحان کنند، با ورود لازک به دنیای پزشکی توانستند تمامی مشکلات چشم خود را بر طرف کنند. تحولی عظیم با ورود لازک به دنیا و پزشکی ایجاد شده است. جراحی لازک چشم در واقع ادغام محاسن دو روش لیزیک و پی آر کی (PRK) می باشد. عمل جهت جلوگیری از برداشتن لایه ضخیم از قرنیه در روش لیزیک پدید آمد. در این روش به جای اینکه لایه ضخیمی برداشته شود، تنها لایه سطحی قرنیه که برگشت پذیر است، برداشته می شود. به عبارتی می توان گفت که لازک جهت عدم دست بردن به میانه قرنیه به وجود آمده است. این کار باعث می شود که استحکام آن کاربرد لازک را در جراحی های چشمی بیشتر کند.
همانطور که در بالا گفته شد، عمل لازک از مزایای دو روش دیگر پدید آمده است. این موضوع بدین معناست که مزایای عمل لازک بسیار زیاد است. در این قسمت به بررسی برخی از شاخص ترین فواید و مزایای جراحی لازک می پردازیم.
طول مدت جراحی تنها چند دقیقه است.
این روش جراحی چشم هرچقدر هم که خوب و عالی باشد، مضرات و معایبی دارد که البته نکات بدی را در بر نمی گیرد، تنها در مقایسه با دیگر روش ها مقداری بدتر به نظر می آیند. باهم به بررسی معایب عمل لازک چشم می پردازیم.
همانند عمل های دیگر، جراحی لازک نیز عوارضی دارد که می توان گفت نسبت به دیگر روش ها عوارض آن کمتر می باشد و همچنین احتمال می رود که رخ بدهند. به عبارتی تنها درصد کمی وجود دارد که این عوارض پدیدار شود. چند مورد از عوارض لازک را نام می بریم.
پیش از انجام هرگونه عمل جراحی، متخصص چشم پزشک بررسی های لازم و کافی را انجام می دهد و بیمار را از هر نظر بررسی دقیق می کند تا متوجه شود بیمار قابلیت جراحی را دارد. زمانی که بیمار نیاز به جراحی چشم داشته باشد، ابتدا پزشک معالج تمامی شرایط جسمی، شغلی، سابقه جراحی ها و بیماری های قلبی، عوارض احتمالی و کلیه بیماری های تاثیر گذار و یا داروهای در حال مصرف بیمار و همچنین پروسه درمان را بررسی می کند تا بتواند بهترین نتیجه جراحی را حاصل کند.
انجام عمل لازک جهت رفع و اصلاح عیوب انکساری چشم نیز همانند جراحی های دیگر چشم، مستلزم در نظر گرفتن شرایط خاص جسمی، شغلی و عوامل دیگر بیمار، مقدار بینایی و ثابت شدن نمره چشم و در نهایت نظر تخصصی پزشک می باشد.
با توجه به نکاتی که در بالا نام برده شد و بیان شد، می توان به راحتی متوجه شد که همه افراد نمی توانند عمل جراحی لازک چشم را انجام دهند و با توجه به شرایط، می توانند تحت این عمل قرار گیرند. بررسی افرادی که می توانند جراحی لازک را انجام دهند را در ذیل می بینیم.
- افراد با حداقل سن 18 سال و بدون داشتن آب مروارید
- ثبات نسبی شماره چشم تا یکسال اخیر (حداکثر 0.5 نمره)
- ضخامت لازم و کافی قرنیه چشم
- افرادی که نهایتاً شماره چشمشان 10 باشد
برخی افراد با دارا بودن شرایطی خاص، نمی توانند به هیچ عنوان جراحی چشم لازک را انجام دهند، هرچند که بسیاری از شرایط را دارا باشند. ممنوعیت عمل لازک برای افرادی با شرایط ذیل بیان شده شده است.
- افرادی که دارای قوز قرنیه و یا انحنای غیر مناسب قرنیه هستند.
- افرادی که بیماری های عمومی همانند روماتیسم، نقص ایمنی و یا دیابت پیشرفته دارند.
- خانم های باردار و شیرده
- افرادی که گلوکوم، کاتاراکت، خشکی چشم و بیماری تبخال چشم داشته باشند.
- افرادی که در تاریکی مردمک چشم آنها بسیار زیاد باز شود.
ممکن است پیش پا افتاده و خیلی ساده به نظر برسد که می توان با برخی کارهای پیش پا افتاده و ساده می توان برروی نتیجه جراحی به مقدار زیادی تاثیر بگذارد. مراقبت ها و نکاتی که باید قبل از عمل لازک انجام شود تا به خوبی این عمل پیش برود عبارتند از:
همانند بسیاری از جراحی های دیگر برای ثبات و روند بهبودی خوب در نتیجه جراحی، عمل لازک نیز نیازمند مراقبت هایی پس از عمل می باشد. مهمترین آنها عبارتند از:
شما عزیزان می توانید با مراجعه به وب سایت دکتر پورمازار نسبت به انجام عمل لیزیک و یا لازک چشم خود اقدام کنید و علاوه بر آن اطلاعاتی دقیق تر و بیشتری از این عمل جراحی بینایی دریافت کنید.