دکتر پورمازار جراح و متخصص عمل لازک چشم ،لیزیک،بلفاروپلاستی

انحراف چشم

انحراف چشم
مطالب مربوط با انحراف چشم

استرابیسم یا انحراف چشم چیست؟

انحراف چشم نوعی بیماری چشم است که چشم ها حالت نامتقارنی نسبت به هم دارند و زاویه ی دید چشمها با هم متفاوت است. امکان دارد که این انحراف دو چشم از هم، همواره قابل مشاهده باشد و یا برخی اوقات والدین انحراف چشم کودک را مشاهده کنند، برای مثال زمانی که کودک خسته است و یا زمانی که کودک به وسیله ای در فاصله ی نزدیک نگاه میکند. استرابیسم در اطفال مشکل نسبتا شایعی است ولی این امکان هم وجود دارد که ر سنین بالاتر نیز این بیماری بروز پیدا کند.
استرابیسم امکان دارد که از بدو تولد وجود داشته باشد و یا در سالهای رشد کودک نمود پیدا کند. در بیشتر موارد علت این بیماری ناشناخته است و همچین در خانواده ای که این بیماری وجود دارد امکان دارد به شکل موروثی منتقل شود. اکثرا تشخیص این بیماری بین سنین 1 تا 4 سالگی است و ابتلا پس از سن 6 سالگی بسیار نادر است اما این نکته حایز اهمیت است که کودک در هر سنی که باشد، اگر علایمی مبنی بر استرابیسم مشاهده نمودید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

استرابیسم یا انحراف چشم-دکتر پورمازار
انواع انحراف چشم(استرابیسم)

  1. انحراف یک و یا هر دو چشم به سمت داخل است که ایزوتروپی نامیده میشود:
    انحراف چشم به داخل شایع ترین نوع انحراف در کودکان و شیرخواران است و در صورت تشخیص هر چه زودتر باید درمان شود، ممکن است در ابتدای تشخیص انحراف چشم دکتر با تجویز عینک درمان را انجام دهد و یا علاوه بر عینک عمل جراحی نیز صورت گیرد.
  2. انحراف یک و یا هر دو چشم به سمت خارج است که اگزوتروپی نامیده میشود:
    در این نوع انحراف والدین توجه کنند که اگر انحراف چشم به خارج در دوره ی شیرخوارگی اتفاق بیفتد، علاوه ب مراجعه به متخصص چشم کودک خود را به متخصص مغز و اعصاب اطفال نیز نشان دهند.
    اگر انحراف چشم ثابت شده باشد باید هر چه زودتر عمل شود اما اگر گهگاه این انحراف قابل مشاهده باشد، پزشک معالج با روشهای درمانی از جله تجویز عینک و یا بستن متناوب چشمها و معاینات دوره ای، زمان عمل جراحی را تا سن 7 الی 8 سالگی به تعویض می اندازد.
  3. انحراف کاذب:
    مقایسه قسمت‌های سفید و قرنیه و پلک‌ها را همه ما با استفاده از آینه میتوانیم انجام دهیم.هرگاه هماهنگی بین قسمت سفید و قرنیه چشم ناهماهنگ به نظر رسید متوجه میشویم که مشکلی وجود دارد. مثلا در نوزادان وکودکان کوچک تیغه ی بینی پهن است و فاصله دو گوشه داخلی چشم وضعیت طبیعی ندارد. اینطئور به نظر میرسد که چشم کودک به داخل انحراف پیدا کرده است. زمانی که به پزشک مراجعه میکنیم، پزشک با معاینات تشخیص میدهد که این انحراف ظاهری طبیعی هست یا خیر.
    به این موضوع توجه کنید که اگر پزشک تشخیص داد که انحراف کاذب وجود دارد، همچنان کودک در معرض به مبتلا به انحراف چشم است زیرا کودکان تا 5 سالگی نسبت به این بیماری آسیب پذیر هستند. کودکان در سن 2 الی 3 سالگی کودکان بیشتر در معرض بروز این بیماری هستند و از این رو معاینات دوره ای در این سنین توصیه میشود.
  4. انحراف یک و یا هر دو چشم به سمت بالا یا پایین است که هایپرتروپی و هیپوتروپی نامیده میشود:
    این نوع انحراف جز در موارد خاص نیاز به عمل جراحی دارد و نسبت به انواع دیگر انحراف دارای پیچیدگی درمان است، این نوع انحراف امکان دارد با افتادگی پلک همراه باشد و معمولا در ابتدا عمل جراحی انحراف چشم و سپس جراحی افتادگی پلک انجام میگیرد.
  5.  انحراف چشم از نوع چرخشی:در این نوع انحراف شاید در ظاهر نتوان تشخیص داد اما در واقع چشم حول محور قدامی چشم میچرخد. معمولا این نوع از انحراف بر اثر ضربه ایجاد میشود و بیمار برای دیدن اطراف خود ناچار به کج کردن گردن خود است و یا برای دیدن چپ و راست و پایین، دچار دوبینی میشود.

تشخیص انحراف چشم

توصیه میکنیم فرزند خود را در دوران شیرخوارگی و پیش از مدرسه نزد متخصص چشم برده و اگر در خانواده فردی وجود دارد که دچار بیماری انحراف چشم و یا سابقه ی آمبلیوپی باشد، این معاینات باید در دوره های بیشتر و با دقت بیشتری انجام شود. در نوزادان تشخیص به علت داشتن بینی پهن و چین پوستی داخل پلک، کمی دشوار است و بهتر است که توسط متخصص معاینات انجام شود تا استرابیسم واقعی یا کاذب تشخیص داده شود.

درمان استرابیسم یا انحراف چشم

هدفهای اصلی عمل جراحی استرابیستم یا انحراف چشم این است که بیمار دید دوچشمی خود را داشته باشد و همچنین از نظر ظاهری نیز دید مستقیم داشته باشد. پس از معاینه ی دقیقی که پزشک انجام می دهد، بنابر تشخیص میتواند یک و یا چند روش درمانی را همزمان و یا با تفاوت زمانی انجام دهد.

جراحی انحراف چشم

در هیچ کدام از عمل های جراحی انحراف چشم کره ی چشم از محل خود خارج نشده و برشی بر روی بافت چشم ایجاد میشود و بنابر تشخیص پزشک دسترسی به عضلات مورد نظر انجام میشود. در عمل جراحی کودکان و اطفال بیهوشی ضروری است اما در بزرگسالان با بی حسی موضعی عمل جراحی صورت میگیرد.

سیر بهبودی در این عمل جراحی سریع است و معمولا بیمار پس از چند روز میتواند به فعالیتها ی روزمره ی خود بپردازد و بنا به تشخیص پزشک شاید نیاز باشد که بیمار از عینک و یا منشور نیز استفاده نماید.

مانند بسیاری از عمل های جراحی عوارضی مانند عفونت و خونریزی در این عمل وجود دارد، عمل جراحی انحراف چشم معمولا بی خطرترین و موثرترین روش درمانی است و در عین حال هیچ وقت جایگزین کاملی برای عینک و یا آمبلیوپ درمانی نخواهد بود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انحراف چشم می توانید به سایت دکتر پورمازار و همینطور می توانید برای درمان انحراف چشم و درمان دیگر مشکلات بینایی خود می توانید به مطب دکتر پورمازار که در صفحه "تماس با ما" آن درج شده است مراجعه کنید.

6LdhPwgbAAAAAMu0Zi9ePAgqbmwgzXXDuDGupz0I